Bosszúsan tapasztalhatták ma a közlekedők, hogy lépten-nyomon sebességkorlátozásokkal találkoznak. Most azonban nem fölöslegesen kitett vagy egyszerűen kint felejtett táblák voltak az út szélén, nem volt ok a bosszankodásra.

Országszerte közel 1000 helyszínen szervezték meg 2011. április 21-én a Föld napja alkalmából immár hetedik alkalommal meghirdetett szemétgyűjtési akciót. A Közút a saját munkatársai, valamint közintézmények, társadalmi szervezetek, iskolák dolgozóinak, tanulóinak részvételével lebonyolított akciója során mintegy 6 ezer köbméternyi szeméttől szabadította meg környezetünket.

A nagyszámú résztvevő közel egy időben, országszerte, mind a 19 megyében gyűjtötte a Magyar Közút által üzemeltetett, mintegy 30 000 kilométernyi úthálózatán a 77 üzemmérnöksége által kijelölt útszakaszokon az utak mentén elszórt, lerakott szemetet.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a felügyelete alá tartozó 30 ezer kilométeres közúthálózaton évente mintegy 100 ezer köbméter szemetet – egy kisebb megyeszékhely éves kommunális hulladékának megfelelő mennyiséget – gyűjt össze saját erejéből, ám a szeméthegyek a társaság minden igyekezete ellenére újratermelődnek. Szemléletváltozásra van szükség, ehhez keres a cég partnereket.

Az akciók sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az ideivel együtt 7 alkalommal összesen mintegy 270 ezer önkéntes több mint 40 ezer köbméternyi szemetet gyűjtött össze országszerte, amivel akár egy jégkorongpályát 25 méter magasan lehetne befedni.

Az akció csak egynapos volt, ezért holnaptól a táblák nagy része ismét csak idegborzolásra lesz alkalmas. Aki fölösleges táblával találkozik, jelentse nyugodtan!