Sivatagi pályák, odakinn 35 fok, az autóban 55, ismeretlen autó, új csapat: Turán Frigyesnek és Zsiros Gábornak nem volt éppen egyszerű dolga a Jordán-rali első versenynapján. Helyezésük azonban azt mutatja, hogy jól improvizálnak, gond nélkül veszik az akadályokat a rali-világbajnokság negyedik futamán. A Synergon Turán Motorsport kettőse pályafutása első teljes vb-szezonját (7 futam az SWRC-ben) kezdte el pénteken, idén az SWRC kategóriában egy Super2000-es Ford Fiestával indulnak.

Turán Frici nem hitt a szemének 2 “Nagyon úgy tűnik, hogy Nasser (Nasser Al Attiyah) szárnyal, ha nem lesz gondja, őt nem lehet utolérni, sem a mögötte jövő Bernanrdo Sousát. A harmadik-ötödik helyért hárman állunk csatában, s bár nekünk van a legkevesebb tapasztalatunk az autóval, jól haladunk, egyre javulnak az időeredményeink. A mai utolsó szakaszon még arra is volt esélyünk, hogy feljöjjünk a harmadik helyre, de Gassner defektet kapott előttünk, úgyhogy nyolc kilométert autóztunk a porában. De nem bánkódunk, elsőre a negyedik hely sem rossz, sőt..” – mondta Turán Frici, aki azt is elárulta, hogy a pokoli hőség őket is próbára tette, a 42 kilométeres gyorsasági szakasz után fejenként hat-hat liter vizet biztosan megittak. S ha ez még nem lenne elég: szombatra még melegebb időt jósolnak…


Turán Frici nem hitt a szemének 3 “Nagyon érdekes a sivatagban autózni, sokszor előfordul, hogy egyenesnek tűnik az út, de van rajta három kisebb letörés, szakadék… Úgyhogy az ember a saját szemének sem hihet, nagyon kell figyelni a navigátorra. Az autó is egészen furán viselkedik a homokon: akad olyan féktáv, amelyen tökéletes a tapadás, aztán a következő két kanyarban meg szinte semmi sincs, úgyhogy észnél kell lenni. Igazi jó ralipályák ezek, amelyeken rengeteget kell improvizálni.” – folytatta Frici.

A csapat közlése szerint a magyar páros holnap az első kör után megnézi, van-e esélyük a harmadik hely megszerzésére, s ha igen, harcba szállnak érte. Ugyanakkor szem előtt tartják, hogy a negyedik helyért járó pontok is nagyon értékesek.

Az SWRC-kategória állása a pénteki nap állása:

1. Nasser Al-Attiyah Ford Fiesta S2000 1ó 38p 12.7mp
2. Bernardo Sousa Ford Fiesta RS WRC +1p 55.5mp
3. Karl Kruuda Škoda Fabia S2000 +3p 06.8mp
4. Turán Frigyes-Zsiros Gábor Ford Fiesta S200 +3p43.3mp

Forrás: Synergon Turán Motorsport