Egy napos csúszással, de megkezdődött a rali-világbajnokság negyedik versenyének programja. A kora délután megtartott shakedownon Petter Solberg száguldott a leggyorsabban. A saját csapatában, de a gyáriakkal megegyező egy Citroën DS3 WRC-vel versenyző pilóta 1:15,1 másodperc alatt teljesítette a pályát.

“Nehéz volt úgy idejönni, hogy nem volt lehetőségünk kipróbálni az új gumikat, mert nagy a különbség. (a Michelin változtatott a gumikon – a szerk.) De nem volt választásunk, megtettük, amit lehetett. Most már jóval többet tudok a gumikról a néhány menet nyomán és kész vagyok a versenyre. Padlógázon kell mennem minden szakaszon, hogy az élre kerüljek, de szeretem a nagy támadásokat.”


Solberg a leggyorsabb a Jordán-rali előtt 2 A Holt tenger partján lévő szervizparktól hét kilométerre északra kialakított, 2,05 kilométer hosszú pályán Sebastien Loeb volt a második leggyorsabb. A címvédő 0,4 másodperccel volt lassabb a sivatagi körülmények között.  A csúszások miatt a hagyományosnál rövidebbre szabott közös teszten a Ford versenyzője, Jari-Matti Latvala lett a harmadik, megelőzve csapattársát, Mikko Hirvonent.

“Jó volt ráérezni az új gumikra” – mondta Latvala a wrc.com-nak. “Bár ez csak egy rövid szakasz, mindössze két kilométer, kezdtem érezni a pályát velük. Gondolkodtam, hogy változtassunk a beállításokon, de nem volt elég idő.”

Turán Friciék háromszor mentek a shakedown pályáján, folyamatosan gyorsultak. Az összesítés szerint végül a 15. legjobb időt autózták, ami egész jó, figyelembe véve, hogy 29-es rajtszámmal indulnak.  Ugyanakkor az SWRC kategória legjobbjától  – ahol indulnak -, a Dakart megnyerő Nasser Al Attiyahtól 3,6 másodpercet kaptak.  

Eredmények a Jordán-rali shakedown-ján:

1. P. Solberg  – Citroën 1.15,1
2. S. Loeb – Citroën 1.15,5
3. J-M. Latvala – Ford 1.15,8
4. M Hirvonen – Ford 1.15,9
5. S. Ogier – Citroën 1.15,9
6. M. Wilson – Ford 1.16,8
7. K. Räikkönen – Citroën 1.16,8
8. H. Henning – Ford 1.16,9
9. M. Ostberg – Ford 1.17,8
10. Al-Attiyah – Ford 1.18,0

15. Turán-Zsiros – Ford 1:21,6