Több száz kétéltű, jellemzően barna varangy tanulta meg az elmúlt napokban a rájuk vonatkozó közlekedési szabályt a Bükk-hegységben, az állatoknak “KRESZ előírás” ugyanis az, hogy tilos az úttesten átkelniük, a számukra a kijelölt átkelőhely az úttest alatt húzódik.


A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által létesített kétéltű-átjárókat az állatok már használják, és eddig egyetlen példány sem szegte meg a szabályt. Ennek köszönhetően minden varangy – és más kétéltű – épségben átért a telelőhelyéről a szaporodóhelyére, és a közúti forgalmat sem veszélyeztetik. A nagy vonulás Bogácson, a 3504-es út menti tó mellett minden nap az alkonyati és esti órákban látható és filmezhető – tájékoztatott a nemzeti park.

A kétéltűek – jellemzően a barna varangyok – gyorsan birtokba vették a Bogácsi-tó közvetlen közelében kialakított átjáró-rendszert. Az elmúlt időszakban minden évben, a kézi – azaz a “vödörtaxis” – mentés ellenére is igen rövid idő alatt ezrével ütötték el a tó felé szaporodni igyekvő kétéltűeket.

A projekt keretében mintegy 40 millió forintos beruházással a közút békák által legkedveltebb, majd’ egy kilométeres átkelési szakaszán, egy meglévő átereszt újították fel, emellett két új áteresz, 1400 méternyi terelőfal, 300 méter terelőárok és egy ideiglenes kapu is épült. A kialakított rendszer nemcsak a biztonságos szaporodóhelyre való eljutást, hanem az élőhely felé mozgást is biztosítja.

A március végén átadott átjárót szinte azonnal használatba vették a kétéltűek. A békák átkelését természetvédelmi őrök, biológusok, ökológusok, az egri főiskola munkatársai és hallgatói kameracsapdák segítségével és személyes jelenléttel folyamatosan követik. Ez a monitoring-tevékenység jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy a kétéltűek vonulásáról nyert tapasztalatokat a későbbiekben tervezett átjáróknál hasznosíthassák.

A projekt széles társadalmi összefogással valósult meg és működtetésében is erre alapul, jó példa a természetvédelem és a lakosság együttműködésének erősítésére. A program nem áll meg, még idén elkészülnek a felsőtárkányi átjárók. A Bükki Nemzeti Park újabb pályázatot nyújtott be Varbó, Hasznos és Sástó térségében békaátjárók létesítésére.

Forrás: MTI