Amellett, hogy új, egységesített motorokkal képzeli el a jövőt a BMW, a Münchenben zajló technikai napok alkalmával a bajor gyártó a jövő sebességváltójáról is elárult ezt-azt.

Olyan automata sebességváltót terveznek, amely felhasználja menetstabilizáló és a navigációs rendszer adatit, de a jövőben szó lehet más vezetőt segítő rendszerek, radarok, kamerák információinak alkalmazásáról is. A sebességváltó a helyzetnek és a vezető elvárásainak megfelelően alkalmazkodik, ahogy mondják, olyan ügyes, mint egy tapasztalt vezető manuális váltóval.  

Jövőbe lát a BMW váltója 2 A váltó vezeték nélküli adatkapcsolat és GPS használatával megszerzett időjárási információk alapján, az út tapadásának (a DSC megmondja) megfelelően, a következő kanyarok ívéhez (a GPS ismeri) alkalmazkodik. A megfelelő időben az ideális sebességi fokozatba kapcsol, amivel csökkenthető az a jelenség, hogy a legtöbb vezető későn vált vissza, hamar kapcsol fel és a kanyarban is kapcsolgat. Gyakorlatilag ügyesebb vezetővé lehet válni.

Nézze meg a galériát, ahol látványos ábrákon megfigyelhető, mennyivel másként kapcsol az új sebességváltó, amely azt is figyelembe veszi, hogy normál vagy sport módban van-e a jármű.

Egyelőre nem tudni, hogy mikor kerülhet sorozatgyártásba, de várhatóan a Hetes sorozatba kerül elsőként. A rendszer továbbfejlesztése nemcsak vezetési élmény tekintetében jelenthet előrelépést, de amikor majd a többi autótól érkező adatok alapján a forgalmi helyzetet is figyelembe veszi, a fogyasztás is csökkenthető lesz vele.
Jövőbe lát a BMW váltója 3