Az április 19-én kezdődő Sanghaji Autókiállításon leplezi le a Mercedes az új A-osztály tanulmányautó kivitelét, a gyár kiadta az első képeket és információkat.


Az autó az egyik variánsa azoknak a modelleknek, amelyek a jövő évtől a Kecskeméten épülő gyárban készülhetnek. A hivatalos közlés szerint a jelenlegi A- és B-osztály helyén a jövőben négy modell lesz. Ezek közül két variáns készül hazánkban, az egyik a B-osztály lesz. A pletykák szerint a hagyományos három- és ötajtós mellett egy kupé és szabadidő-autó szerepel a tervekben.

Ez a járgány a kupé lehet, hiszen a képeken egy igazán vonzó, sportos háromajtós modellt látunk, semmi köze az A-osztálytól megszokott dobozformához. De nemcsak a forma, hanem a részletek is nagyon újak, a Mercedes F800 tanulmány áramló folyadékra emlékeztető karosszériája köszön vissza.

Míg kívülről a sallangoktól eltekintve már szériaérett a forma, addig a négyszemélyes utastér a tanulmányautókra jellemezően nagyon futurisztikus.  

Bemutatkozott a kecskeméti Mercedes 3


Teljesen új a technika is a karosszéria alatt. Az új, M270 néven futó motorcsalád tagja került a tanulmányautó orrába. A négyhengeres, 2,0 literes motor közvetlen üzemanyag-befecskendezéses és turbófeltöltő is tartozik hozzá. Teljesítménye 210 lóerő. A motor erejét a Mercedesénél szintén újdonságnak számító duplakuplungos automata sebességváltó juttatja az első kerekekhez.

Kompakt modellben még soha nem használták az itt megtalálható radar-alapú, ütközéselőrejelző-rendszert és adaptív fékasszisztenst, amelyek segítenek csökkenteni a ráfutásos balesetek kockázatát. A rendszer veszély esetén vizuális és hangjelzéssel figyelmezteti a vezetőt és készenlétbe állítja a fékeket a maximális fékezéshez.

Nem is kell sokat várnunk, hogy megtudjuk, ez a kecskeméti Mercedes lesz, vagy Rastattban készül, és nekünk más jut, miután ősszel a Frankfurti Autószalonon már a sorozatgyártású autó áll a nagyközönség elé. Kecskeméten ősztől már folyik a B-osztály próbagyártása.