Egyelőre nem érezteti hatását a Japánban történt földrengés a Toyota és Lexus gépkocsik átadásánál, az folyamatos az ügyfelek részére. A vevőket készletből és a már hajón lévő autókból próbálják kiszolgálni. A hosszabb leállás kis késéssel lesz érezhető.

Mindemellett a Toyota bejelentette, hogy a pótalkatrészek gyártásának március 17-i és a tengerentúli termelés számára készülő alkatrészek gyártásának március 21-i újraindulását követően március 28-án újraindította autógyártását a szigetországban.

Elsőként a hibrid gépkocsik termelése indult, így a Toyota Prius, Lexus CT 200h és HS 250h már újra termelésben van. Az indok szerint az erős globális kereslet miatt választották ezeket a típusokat. Ugyanakkor a termelésleállás miatt később kezdődik több új modell, így a Prius egyterű piaci bevezetése is. Egyes elemzések szerint idén akár 140 ezerrel kevesebb Toyota készülhet.

A kilenc európai gyárban továbbra is folytatódik a termelés. A túlórákra és a hétvégi üzemre vonatkozó korlátozáson kívül nem volt szükség más beavatkozásra.

A Japán Autógyártók Szövetsége bejelentette, hogy egyetlen, tagvállalata létesítményeinek helyt adó térségben sem találtak olyan radioaktív sugárzási szintet, ami az emberi egészségre káros hatással lenne. Ugyanakkor a 2011. márciusi japán földrengést és cunamit, majd a fukusimai atomerőműben jelentkező problémákat követően a Toyota minden termékét ellenőrizi, még mielőtt azok az ügyfelekhez kerülnének, illetve útnak indulnának a tengerentúli piacokra.