A gyártásmennyiség alapján második legnagyobb japán autógyár, a Nissan, keddi bejelentése szerint heteken belül teljesen helyreállítja termelését.

 

A Nissan egyik vezetője – aki a The Wall Street Journalnak nyilatkozott – elmondta, egyelőre még korai pontos dátumhoz kötni a teljes termelési kapacitás visszaállítását, de ez már csak hetek, és nem hónapok kérdése. Nem kívánt azonban nyilatkozni a Nissan veszteségeinek nagyságát illetően.

 

Lassan túl a katasztrófán a Nissan 2


A japán Nissan Motor Co. autógyár adózott eredménye 78 százalékkal szökött fel a vállalat decemberben zárt harmadik pénzügyi negyedévében. Az erős jenárfolyam hátrányos hatását bőven ellentételezte a fejlődő piacokon rohamosan növekvő kereslet járművei iránt. Az október-decemberi negyedévben a Nissan 80,07 milliárd jen adózott eredményt ért el az előző évi 44,97 milliárd után.

 

Az értékesítési árbevétel 5,3 százalékkal 2,103 billió (ezer milliárd) jenre emelkedett az egy évvel korábbi 1,996 billióról, az üzleti eredmény viszont 15 százalékkal 114,00 milliárd jenre csökkent 134,07 milliárdról.

 

A Nissan utolsóként tette közzé negyedéves eredményét a három nagy japán autógyár közül. Nyereségének növekedésében messze maga mögé utasította a Toyota Motor Corp. és a Honda Motor Co. autógyárat, amelyek 40 százalékos nyereségcsökkenésről számoltak be.

 

A 43 százalékban a Renault tulajdonában lévő Nissan, az eladási darabszám szerint második legnagyobb japán autógyártó vállalat a negyedéves mérleg kedvező alakulása alapján javította éves előrejelzését is. A márciusban záruló pénzügyi évre a Nissan 315 milliárd jen adózott eredményt és 535 milliárd jen üzleti eredményt vár 8.800 milliárd jen értékesítési árbevétel mellett.

 

Forrás: MTI