A környezet- és klímavédelemhez való hozzájárulásra szólít fel a húsvétot megelőző nagyböjthöz kapcsolódó “autóböjttel” a katolikus és evangélikus egyház Ausztriában.

Az akció lényege, hogy a böjtöt vállalók hamvazószerdától (március 9.) nagyszombatig (április 23.) lemondjanak az autó használatáról – jelentette be a két egyház szerdán Bécsben az ÖBB-vel, az osztrák állami vasutakkal közösen rendezett sajtótájékoztatón.

Tavaly összesen ötezren jelezték részvételüket az akció holnapján (www.autofasten.at). Ez mintegy 3,6 millió kilométert és ehhez mérten nagy mennyiségű kibocsátott szén-dioxidot jelent, amelyet “megspóroltak” a böjtölők – mondta el Markus Gerhartinger bécsi érsek.

Nem kell azonban teljesen lemondani az egyéni közlekedés ezen formájáról, az is elég, ha a résztvevők korlátozzák autóútjaikat. Az autóböjtre jelentkezők a közlekedési társaságoktól menetjegyeket, egynapos kirándulásokat és egy egyhetes nyaralást is nyerhetnek.

(A hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap, a húsvét ünnepét megelőző 40 napos nagyböjt kezdete. Neve onnan származik, hogy az őskeresztények vezeklésként hamut szórtak a fejükre, ez a 12. századtól az egyházi szertartás része lett. Nagyszombat a húsvétot megelőző nap a keresztény naptárban. Forrás: wikipedia)

Forrás: MTI