A Saab-tulajdonos holland luxusautómárka, a Spyker eladja eredeti sportautógyártó részlegét egy orosz befektetőnek annak érdekében, hogy jobban összpontosíthasson a svéd autógyárra – közölte a vállalat csütörtökön.

Megválik magától a Spyker 1
Megválik magától a Spyker 2

Megválik magától a Spyker

Megválik magától a Spyker 6
Megválik magától a Spyker 7
Megválik magától a Spyker 8
Fotó megosztása:
Megválik magától a Spyker 9


Az ügyletnek köszönhetően – amely akár 32 milliós euró bevételt hozhat a holland társaságnak – a Spyker 92 millió euróról 25 millió euróra csökkentheti hitelállományát – közölte Victor Muller, vezérigazgató. A szám nem tartalmazza a Saab adósságát.

Vlagyimir Antonov, aki már korábban rendelkezett tulajdonhányaddal a holland autógyártóban, továbbra is megtartaná részesedését a svéd autógyártó vállalatban. Az üzletember első részletként 15 millió eurót fizethet a Spykernak.

A Spyker az elmúlt időben szerényebb eredményeket ért el, és elemzők szerint hosszú távú befektetőre van szüksége, ha – korábbi terveinek megfelelőn – a Saabot sikeres és önálló autógyártóvá akarja alakítani.

A vezérigazgató újságíróknak nyilatkozva elmondta: “A Spyker kis hal egy nagy tóban. A társaságnak további tőkére van szüksége, de a részvénykibocsátás nem tűnt jó megoldásnak, ezért úgy döntöttünk,hogy megválunk ettől a részlegtől.”

Megválik magától a Spyker 10


Muller, aki jelentős vagyonra tett szert a luxusiparban, és aki jelentős autógyűjteménnyel rendelkezik, korábban “gyermekének” nevezte a holland autógyártót. Csütörtökön azonban úgy nyilatkozott: “útjára engedi a luxusautó márkát”.

A vezérigazgató szerint az újonnan létrejövő anyavállalatot várhatóan májusban nevezik el és az valószínűleg tartalmazni fogja a Saab nevet. Elképzelhető, hogy a társaságot a stockholmi értéktőzsdén jegyzik be – tette hozzá.

A svéd autógyártóval kapcsolatosan optimistán szólt korábban a Spyker. Az elmúlt évben összesen 31 696 Saabot adtak el az év elején tervezett 45 ezerhez képest. A társaság idén 80 ezres, jövőre 120 ezres eladási számot remél.

A társaság részvényeivel 3,5 százalékkal drágábban, 5,47 eurós árfolyamon kereskedtek csütörtök kora délután az amszterdami értéktőzsdén.

A Spyker szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt állapodott meg a General Motors amerikai autógyártóval a Saab megvásárlásáról. A veszteséges svéd vállalatért akkor 74 millió dollár készpénzt fizetett a holland társaság, és az amerikai vállalatnak további 326 millió dollár értékben bocsátott ki elsőbbségi részvényeket. A svéd kormány akkor 400 millió eurós hitelgaranciával állt az ügylet mögé.

Forrás: MTI