Új járműipari intézet épül a Kecskeméti Főiskola területén. Az intézmény az autóipari képzés egyik meghatározó centrumává válhat a csaknem másfél milliárd forintos fejlesztés révén, amelyre uniós forrásból nyert el támogatást – közölte a főiskola stratégiai rektorhelyettese.

 


Palkovics László, aki egyben a fejlesztési projekt vezetője, kiemelte: a Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Karon megvalósuló új járműipari intézet a legmagasabb színvonalon biztosítja az autóiparhoz kapcsolódó képzések és kutatások infrastrukturális hátterét.

 

A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program pályázatán e célra 1 milliárd 344 millió forint támogatást ítéltek meg, ez az önrésszel kiegészülve 1 milliárd 415 millió forint összegű fejlesztést tesz lehetővé. 

 

Palkovics László beszámolt arról: a háromszintes épületben egyebek mellett helyet kapnak a modern járműtechnikai oktatásban és kutatásban elengedhetetlen eszközök, ilyen a dinamikus motorfékpad, a teljes jármű hajtására és fékezésére alkalmas próbapad, valamint a gépkocsialrendszerek vizsgáló és mérő berendezései. Az intézetben kialakítanak a mechatronikai komponensek vizsgálatára alkalmas környezetállósági laboratóriumot, járműelektronikai laboratóriumot és a régióban egyedülállóan egy teljes járműfényező laboratóriumot is. 

 


A stratégiai rektorhelyettes utalt arra, hogy a főiskola és a Mercedes-Benz együttműködési megállapodást írt alá, amelynek értelmében a Mercedes is igénybe veheti majd oktatási célokra a járműipari intézetet. 

 

Palkovics László szerint a legkorszerűbb műhelyekkel és laborokkal felszerelt, minden igényt kielégítő, csaknem kétezer négyzetméter alapterületű új intézet nemcsak az oktatás, hanem a járműipari kutatás-fejlesztés bázisa is lesz.

 

A járműmérnöki alapszak akkreditálása folyamatban van, a tervek szerint 2012 őszén beindulhat a képzés a Kecskeméti Főiskolán, s akkora elkészül az új járműipari intézet is – tette hozzá a rektorhelyettes.

Folyik a szak tananyagának frissítése, átdolgozása is, így a leendő járműmérnökök valóban a legkorszerűbb feltételek mellett folytathatják majd tanulmányaikat a Kecskeméti Főiskolán – fogalmazott Palkovics László. 

 

Forrás: MTI