Amerikában még az év vége előtt, Európában pedig jövőre piacra kerül a Ford Focus elektromos motorral hajtott kivitele. A különösen takarékosnak ígért, 136 lóerős modell szinte nulla károsanyag-kibocsátással üzemel. Ám a Ford nemcsak ezzel törekszik, hogy megfeleljen a környezetkímélőbb modellek iránti elvárásnak, de számos újrahasznosított és megújuló forrásból származó anyag és zöld technológia található a kocsiban, illetve a gyártása sem teljesen hétköznapi.

“A Focus Electric modellben a lehető leginkább környezetbarát anyagokat használtuk fel. Az olajbázisú alapanyagok helyett újrahasznosított és megújuló forrásokból származó anyagokat alkalmaztunk, így a lehetséges minimumra szorítottuk az újak mennyiségét” – fejti ki Carrie Majeske, a Ford termékfenntarthatósági menedzsere.


Jó példa erre a szója alapú habból készült üléspárna. A Lignotock nevű anyagot egyébként az ajtókárpitok mögött is megtalálhatjuk. A 85 százalékban növényi rostokból álló anyag nemcsak könnyebb a hagyományos, üvegszál-erősítésű műanyagoknál, hanem a zajt is jobban csökkenti.

“Határozott szándékunk, hogy számos műanyag részegységben a lehető legnagyobb mennyiségű lakossági hulladékot hasznosítsunk” – teszi hozzá Majeske. “A pillepalackok és a tejesdobozok anyaga remekül alkalmazható a kocsitest alatti védőburkolatok, a kerékjárati ívek és a légszűrők gyártása során.”

A lakossági hulladék felhasználásával készült műanyagok megtalálhatók a kárpitokban, a tetőborításban és a lökhárítókban is, de a Focus Electrichez kifejlesztett otthoni töltő külső borítása is több mint 60 százalékban lakossági hulladékból készült műanyagból áll.

Ám nem csak a felhasznált alapanyagokban, hanem már a gépjármű gyártásakor is fontosak a környezetvédelmi szempontok. A Ford, a Detroit Edison és az Xtreme Power vállalatok Michigan állam egyik legnagyobb naperőművét építették fel a kocsi gyártásához szükséges energia biztosításához. Az 500 kW teljesítményű napelemrendszert a 750 kW-os tárolóval kombinálva 2 millió wattórányi energia előállítására és elraktározására képes – ez 100 átlagos háztartás egyévi energiaigényének felel meg.