Mégsem lesz ott a Ford Fiesta WRC az Arctic Lapland Rally-n, miután a versenyre szánt kocsit egy teszten összetörte Jari-Matti Latvala. Az eredeti tervek szerint Latvala és csapattársa Mikko Hirvonen egy-egy napot vezetett volna januárvégi kétnapos rendezvényen, felkészülésképpen a Rali-világbajnokság februári nyitó versenye, a Svéd-rali előtt.


A Ford havas teszteket végzett és ezek kiegészítéseként tervezték a finn versenyt, de a baleset, amely a teszt második napján nagyjából 150 km/órás sebességnél történt keresztülhúzta a terveket. Ugyanazt az autót használták volna a versenyen, de most nincs elég idő a javításra. Szerencsére Jarri-Matti Latvala és navigátora Mikka Antilla sértetlenül megúszta, de az autóra komoly javítás vár.

“Most kijavítjuk az autót, majd folytatjuk a teszteket ezen a héten Svédországban” – magyarázta Malcolm Wilson a Ford csapatvezetője. “Biztosak vagyunk benne, hogy be tudjuk fejezni a tervezett munkát a héten, de sajnos fel kell áldoznunk az indulásunkat az Artic Lapland Rally-n. Sajnálom a rajongókat, akik várták, hogy lássák Mikkót és Jari-Mattit a Ford Fiesta RS WRC-vel akcióban, de a munkánk svédországi befejezése a legjobb opció, hogy biztosítani tudjuk a felkészülésünket a Svéd-ralira.”

Latvala elmondása szerint a baleset előtt hatodik fokozatban száguldott. “Az én hibám volt” – monda finn. “Az út melletti hófalat akartam használni, hogy lassítsam az autót, de felborultunk és kiütöttünk néhány fát. A Fiesta RS WRC remekül kiállta a próbát és Miikka és én sértetlenül megúsztuk. Az a tény, hogy a csapat megjavíthatja és folytathatjuk a tesztet, mutatja, hogy milyen erős a kocsi. “

Fiesta teszt hóban: