A hollandiai Utrecht Egyetem kutatói megfigyeléseik révén arra jutottak, hogy már kétórányi folyamatos éjszakai vezetés is elfárasztja annyira a sofőrt, mintha alkoholos italt ivott volna.  


A felméréshez 14 alanyt toboroztak, 21-25 életév közöttieket. Felügyelet mellett mindegyiküknek 8 órán át kellett éjjel autót vezetniük, óránként 130 kilométeres sebességet tartaniuk és sávjuk közepén haladniuk. A vezetéseket videóra vették, és ezek elemzésével mutatkozott meg, hogy a fáradtság az ittassághoz hasonlóan hat a vezetésre.    

A kutatók azt szorgalmazzák, hogy az országok kormányai maximálják két órában a megállás nélküli éjszakai vezetés időtartamát. A fáradtságot és álmosságot azonban a rendőrség nemigen tudja mérni, vagy legalábbis úgy nem, mint az ittasságot.

Becslések szerint minden ötödik baleset álmosság miatt történik, de az arány ennél magasabb is lehet, mivel nehéz kideríteni, hogy egy-egy balesetben mekkora szerepe volt a fáradtságnak. A problémával azonban a az autógyártók is tisztában vannak, több modellbe is létezik már a fáradságot figyelő és figyelmeztető rendszer. A Mercedes-Benz úgynevezett Attention Assist, egy kis kávéscsésze-szimbólummal jelzi a műszerfalon, ha úgy érzékeli, a vezetőnek pihenésre van szüksége.

Forrás: MTI