Pintér László a múlt év zalai közlekedésrendészeti adatait összesítő sajtótájékoztatón közölte: bár évek óta csökken a megyében a közlekedési balesetek száma, tavaly minimális emelkedés volt. A korábbi évnél hárommal több, 495 közúti baleset történt Zalában, az összes magyarországi baleset három százaléka.

Az utakon 26 ütközésben 29 ember halt meg, kettővel kevesebb, mint 2009-ben. A súlyos kimenetelű balesetek száma 177-ről 155-re mérséklődött, a könnyebb kimenetelűeké 289-ről 314-re emelkedett.

Zalában is leggyakrabban a sebesség túllépése vezetett tragédiához, ez pedig az országos átlagnál másfélszer nagyobb arányban, a balesetek 39 százalékánál volt a kiváltó ok. Lakott területen belül a sebességi rekordot egy Keszthelyen 120-szal hajtó autós tartja, országúton 183, autópályán pedig 221 kilométer volt a legnagyobb bemért sebességű járművezető.

Pintér László elmondta még: a balesetek 61 százalékát a személygépkocsik vezetői okozzák, de a korábbinál kétszer annyira, 16 százalékra nőtt a kerékpárosok által okozott karambolok aránya. Az ittas vezetők miatt bekövetkezett tragédiák száma folyamatosan csökken, bár a 15,4 százalékos arányuk meghaladja az országos 11 százalékos átlagot.

Forrás: MTI