Újabb drágulás jön a hazai töltőállomásokon. Három forinttal nő a 95-ös benzin és öt forinttal emelkedik a gázolaj ára szerdától. Ezzel – szokás szerint – újabb rekordot dönt mindkét üzemanyagfajta ára: a benzin átlagára várhatóan 367, míg a gázolajé 359 forint lesz. Természetesen az egyes kutak árai között komoly, akár 30 forintos különbség is lehet.

Legutóbb a múlt héten drágultak az üzemanyagok, azóta három-három forinttal kell többet fizetnünk egy literért. A szakértők szerint a mostani áremelés alapja valószínűleg a benzin és a gázolaj tőzsdei jegyzésárában történt emelkedés.

Egy év alatt közel húsz százalékkal drágultak az üzemanyagok, miután tavaly januárban a 95-ös benzin átlagára még 317 forint, a gázolajé pedig 297 forint volt. Ezzel azonban koránt sincs vége az áremelkedésnek.

A szakértők szerint az árak folyamatosan araszolnak majd felfelé. A trend pedig mindenképpen erőteljes növekedést mutat mind a nyersanyagok, mind a késztermékek esetében. A kilátásokat döntően az befolyásolja, hogyan alakul a forint és a dollár árfolyama, és az, mennyivel nő még az olaj ára. Amikor itthon a 300 forintos literenkénti benzinár után újabb rekordot döntött a benzin ára – 2008-ban, 315 forinttal -, akkor a hordónkénti olajár már 145 dollár volt, ám most még “csak” a 90 dolláros szint körül áll. Így aztán nem meglepő, hogy a szakértők 400 forint feletti üzemanyagárat jósolnak 2011-re.