Éjjel döntenek a Budapest-Bamako szervezői arról, hogy elhalasztják-e a futamot a Külügyminisztérium kérésére. Tegnap délelőtt a Budapest-Bamako magyar résztvevői hivatalos figyelmeztetést kaptak a Magyar Külügyminisztériumtól a versenyt érintő országokról. Az értékelés szerint az afrikai futam útvonala “a Nyugati-Száhel övezet és a Maghreb déli térsége az utóbbi négy évben a nemzetközi terrorizmus által leginkább sújtott régióvá vált. A közlemény felhívja az indulók figyelmét arra, hogy a legtöbb érintett országban nincs magyar külképviselet.


A dokumentum megállapítja, hogy valamennyi európai uniós ország értékelése szerint sem Mali, sem Mauritánia “nem tartozik a javasolt országok körébe”, és kérik az állampolgáraikat, hogy “kerüljék a nem feltétlenül szükséges utazásokat”.

Az indulásról a döntést szombat reggel 8-kor a rajtnál hozzák nyilvánosságra. A Külügyminisztérium kérésére a Budapest-Bamako szervezői megfontolják a nagy afrikai futam esetleges elhalasztását vagy az útvonal módosítását – közölte a szervező.

A mai nap nagy része adatgyűjtéssel és egyeztetésekkel zajlik. A szervezők és a Terrorelhárítási Központ illetékesei délelőtt az Afrikai Magyar Egyesület irodájában tartottak megbeszélést zárt ajtók mögött; az egyeztetésekre Budapestre indult Mauritánia Magyarországra is akkreditált moszkvai nagykövete, Mohamed Mahmoud Old Dahi is.

A szervezők tájékoztatása szerint ugyanakkor a futam fokozott biztonsági intézkedések közepette zajlik Marokkóban, Mauritániában, Szenegálban és Maliban. Mauritániában a hadsereg fegyveresei kísérik a rali résztvevőit és harci repülőgépek is figyelik a mezőnyt. Marokkóban a biztonsági szervek már októberben megkapták a résztvevők adatait. Ám a külügyi felhívás szerint a “biztonsági erők nem képesek garantálni a teljes biztonságot”.

Tavaly is hasonló probléma merült fel, akkor a 2010-es futam mauritán és mali szakaszait terrorveszély miatt törölték a rendezők.

A Budapest-Bamako elvileg január 15-én reggel indul a Hősök teréről és 9000 kilométer megtétele után érkezik a 400 résztvevő a Mali köztársaság fővárosába, Bamakóba.

Forrás: MTI