A 2011-es Dakar-rali kilencedik, Copiapóból induló és oda vissza is térő szakasza csak 270 kilométer volt, de tartogatott bőven nehézségeket. A 235 kilométeres mért szakaszon a dűnék szépen keretbe foglalták a távot, hiszen miután a résztvevők autóztak nagyjából ötven kilométert a puha homokban, száztizet mentek földes, majd köves, sziklás talajon, a végén újra a dűnék között találták magukat, ahol ismét hetven kilométer várt rájuk.

Taktikai csata a Dakaron 1

Ezen a napon a szokásoknak megfelelően a motorosok nem egyenként, hanem csoportokban rajtoltak. Ennek vannak előnyei, de akadnak hátrányok is, ebből többeknek is jutott. Az első tízes csoportban indulók közül kilencen a szakasz nagyjából huszadik kilométernél rossz felé fordultak, egyedül Helder Rodrigues olvasta jól az itinert. Mire a hibára rájöttek és visszatértek, már nyakukon is voltak a következő csoport tagjai.


Eközben úgy tűnt, hogy a helyes döntését felvállaló és remekül haladó Rodrigues az aricai szakaszgyőzelme mellé újabbat szerez, de máshogy történt a dolog. A táv vége előtt tíz kilométerrel kifogyott a benzinje. Kapott persze egy másik motorostól, de addigra a jó idő már oda lett.

A legjobb idővel a yamahás Jonah Street ért célba. Őt az is segítette, hogy az első tízes gyakorlatilag elszállt. Így miután befogta a második hullám legjobbjait, már a szakasz vége előtt tudhatta is, hogy jó napja van. A harmadik hullámban érkező amerikai 3 óra 36 perc alatt teljesítette a távot, megszerezve pályafutása második szakaszgyőzelmét.

Az élmezőnyben nem történt igazi változás, hiszen az eltévedés jelentősen felülírta az összetett második Cyril Despres és a harmadik Francisco Lopez támadásra szőtt terveit. Despres ugyan javított valamelyest, de még mindig több mint nyolc perc a lemaradása az élen álló Marc Comával szemben. Bosszankodik is rendesen, hiszen ezt nem a pályán szerezte, hanem még a verseny első felében kapott tíz perc büntetést, amikor visszament a kesztyűjéért, de rossz helyen jött ki a táborból.

Az autósok mezőnyében ezúttal is a két volkswagenes, Carlos Sainz és Nasszer Al-Attiyah macska-egér játékáról szólt a verseny. Egyikük sem mer vagy akar egyelőre kockázatot vállalni. Miután tegnap a katari nyert és a spanyol volt a második, így ebben a sorrendben indultak.


Az élen induló egy kicsit mindig lassabb, hiszen neki kell megnyitni, elsőként megtalálni a helyes utat. Sainz pedig nem tett mást, mint hamar felzárkózott csapattársa mögé és várt. Remélte, hogy ellenfele hibázik, és akkor még nagyobb előnyre tehet szert, mint egyébként, ha együtt mennek a célig. Nemhiába várt, Al-Attijah defektet kapott. Ám mégsem nyert vele sokat, mert a kerékcsere után vissza tudott zárkózni a katari és a tegnapi ötperces előnyéből megvan még három. Holnap viszont fordítva rajtolnak, ami neki kedvez.  

Sainznak ez volt az idei versenyen az ötödik szakaszgyőzelme, de nemcsak ennek örülhet a Volkswagen vezetése, hanem, hogy egyre biztosabb, hogy ismét a teljes dobogót az ő autóik tölthetik majd ki. A szakaszon dél-afrikai versenyzőjük, Giniel de Viliers végzett a harmadik helyen, aki az összetettben is ugyanezt a helyet foglalja el, jócskán megelőzve Stephane Peterhanselt.


A BMW-s autóján reggel hatig dolgoztak a szerelők, így sikerült kijavítani és defektet sem kapott ezúttal. Helyette viszont kissé eltévedt. A francia elmondása szerint most már csak arra törekszik, hogy a hátralévő szakaszokon jó eredményeket érjen el, ha lehet, begyűjtsön még egy szakaszgyőzelmet.  

A kamionok mezőnyében immár szinte biztosan Kamaz-győzelem lesz a verseny végén, miután az egyetlen igazi ellenfelük, a tatrás Ales Loprais két és fél órát veszített a turbó meghibásodása miatt tegnap. Az összetettben pedig már a harmadik helyen álló Eduárd Nyikolajev Kamazától is több mint egy órával előzi meg.

Ezen a szakaszon Firdausz Kabirov volt a leggyorsabb az orosz armadából, és nemcsak a szakaszon került az élre, de az összetett versenyben is megelőzte Vlagyimir Csagint.

A 2011-es Dakar-rali eredménye a  9. szakaszt követően:

Autósok:

Szakasz:
1. Carlos Sainz, Lucas Cruz (Volkswagen) 2:14:39 ó
2. Nasszer al-Attijah, Timo Gottschalk (Volkswagen) 1:56 perc hátrány
3. Giniel de Villiers, Dirk von Zitzewitz (Volkswagen) 9:02 p. h.

Összetett:
1. al-Attijah 30:56:25 óra
2. Sainz 3:18 perc hátrány
3. de Villiers 55:51 p. h.

Motorosok:

Szakasz:
1. Jonah Street (Yamaha) 3:06:56 ó
2. Frans Verhoeven (BMW) 3:38 p. h.
3. David Casteu (Sherco) 3:40 p. h.

Összetett:
1. Marc Coma (KTM) 35:32:56 ó
2. Cyril Despres (KTM) 8:14 p. h.
3. Francisco López (Aprilia) 23:33 p. h.

Kamionosok:

Szakasz:
1. Firdausz Kabirov (Kamaz) 02:45:21
2. Vlagyimir Csagin (Kamaz) 7:38 p. h.
3. Eduard Nyikolajev (Kamaz) 14:50 p. h.

Összetett:
1. Firdausz Kabirov (Kamaz) 11:30:48 ó
2. Vlagyimir Csagin (Kamaz) 4:11 p. h.
3. Eduard Nyikolajev (Kamaz) 2:03:51

Szerdán a Copiapo és Chilecito közötti 862 km-es táv vár a mezőnyre.