Extrakövér betegek szállítására is alkalmas mentőautó állt szolgálatba Bostonban, épp a legjobbkor: első munkanapján, kedden kétszer is szükség volt rá.

Az XXL-es kocsi kívül hagyományos – teherautó – méretű, csak használat közben nyílik hátra az a hidraulikus emelő, amely segít beemelni a túlsúlyos betegeket. Az emelővel elvben 405 kilós ember is megemelhető, ám az új megerősített hordágy teherbírása ettől azért elmarad, legfeljebb 386 kilós beteget bír el.

A számítások szerint hetente átlagosan háromszor lehet szükség a különleges kocsira, így az első nap két riasztása kirívóan magas. Az Egyesült Államok lakosságának bő egyharmada minősül kövérnek, a férfiak 33,3, a nők 35,3 százaléka. A mentők gyakran panaszkodnak hátsérülésekre, mert túl súlyos betegeket kell megemelniük.

A jövőben több mentőautót is felszerelnek a hidraulikus emelővel, és a diszpécser igyekszik ezeket a járműveket irányítani a különösen túlsúlyos betegekhez. Ugyanakkor ez csak részben mentesíti a mentőket a nagy súly emelésétől, hiszen ha a harmadik emeletről kell lehozni lépcsőn az illetőt, akkor már szinte semmi a mentőbe beemelni.

A mostani fejlesztés ugyanis csak közvetve a beteg miatt kellett, az egyre súlyosabb páciensek ugyanis komoly sérüléseket is okozhatnak a mentősöknek. Volt olyan dolgozó, akinek két hónapot kellett kihagynia nyak- és gerincsérülés miatt, miután egy szó szerint súlyos beteget eljuttatott a mentőautóig.