Három-három forinttal nő a benzin és a gázolaj ára is a hazai töltőállomásokon – értesült piaci forrásokból a holtankoljak.hu. Így a benzin átlagos ára 364 forint lesz, míg a gázolajé 354 forint. Újabb árcsúcsot dönt mindkét üzemanyagfajta ára, ilyen drágán még nem lehetett itthon tankolni.

Tekintve azonban, hogy átlagárról beszélünk, ennél simán belefuthatunk magasabb literösszegekbe.  Szerdától akár 380 forintért is tankolhatunk majd benzint, a legmagasabb gázolajár várhatóan 375 forint lesz szerdától. Ugyanakkor a bioetanol (E85) átlagos ára 262 forint, autógázt (LPG) 213 forintos átlagos áron tankolhatunk.

Meglepetés a szerdai áremelés, a szakértők ugyanis a tőzsdei jegyzésárak, illetve a forint árfolyamának a dollárral szembeni változatlansága miatt arra számítottak, nem emelkedik az üzemanyagár ezen a héten. A hordónkénti olajár sem változott érdemben.

Az idei év első hetében nem emelkedett az üzemanyagok ára. Legutóbb az óév utolsó szerdáján 5 forinttal nőtt a benzin és 6 forinttal emelkedett a gázolaj ára. Tavaly összesen 47 forinttal nőtt a benzin-, 55 forinttal pedig a gázolajár.

Az OPEC a napokban bejelentette: ameddig a hordónkénti olajár nem éri el a 110 dolláros szintet (jelenleg 90), addig nem emeli a kitermelési kvótát (ez értelemszerűen az olajárak csökkenését hozná magával). Az üzemanyagárak így várhatóan tovább emelkednek majd.

Árcsökkenésre akkor számíthatnánk, ha komoly mértékben erősödne a forint a dollárral szemben, vagy ha a kormány csökkentené a jövedéki adót. Igaz, a jövedéki adó csökkentésének korlátai vannak. Az adó mértékének minimumát uniós szabályok határozzák meg. Minimum 99 forintos jövedéki adót ír elő az uniós szabályzat a benzin esetében, a gázolajnál ez 91 forint. Jelenleg Magyarországon azonban ennél magasabbak az adótartalmak: a gázolaj árában 97, a benzinében pedig 120 forint.

Forrás: Holtankoljak.hu