Mielőtt holnap egy nap pihenőt kapnának a versenyzők, ma keményen megdolgozták a szervezők a mezőnyt. A 6. szakasz Iquique-Arica közötti 721 kilométeres távot kellett teljesíteni. A mért gyorsasági hossza is komoly 456 km. Nehéz navigációs részek és dűnék is nehezítették a feladatot.

Éles a verseny a Dakar pihenőnapja előtt 1

Bár csak vízhordóként szerepel, minden évben, amikor Ruben Faria elindult a Dakar-ralin, nyert egy szakaszt. Idén már az első nap a leggyorsabb volt, de ott egyszer túl gyorsan ment, amiért megbüntették, így bukta a szakaszgyőzelmet. Tegnap viszont bepótolta a portugál motoros. Hetedikként rajtolt, de a feladata az volt, hogy minél előbb felzárkózzon Cyril Despres mögé, hogy segítse őt, ha kell. Meg is tette, de ezzel meg is nyerte a szakaszt, melynek elején még Helder Rodrigues vezetett, majd fél távtól húzott bele a Faria-Despres duó és végül Faria 50 másodperccel Rodrigues előtt végzett.


Mindez azonban nem befolyásolta az élmenők küzdelmét. Despres-nek Marc Comát kell befognia a végső győzelemért. De a franciának nem volt könnyű napja. “A 220. kilométertől vibrációt éreztem a motortól, így a holnapi pihenőnap nemcsak az embernek, a gépnek is jót tesz majd. Nem tudom, mi lehet a probléma. A tankolási pont után kezdődött, de nem tudtam, hogy megálljak vagy sem. Kicsit lassítottam, de a végén a többiekkel egy időben értem célba. Ez egy csoda, hogy befejeztem.”

Despres azonban nemcsak a célba érésnek örülhet, de végül jól alakultak a dolgai és másfél percet sikerült faragnia a hátrányából is az összetettben vezető Marc Comával szemben, vagyis kilenc percen belül van.

A pihenőnap jót tesz majd Stephane Peterhanselnek, hogy átgondolja a dolgait és visszatérjen a nyerő formához. A BMW-s a tegnapi szakaszgyőzelem után ma is remekül kezdett, már több mint egy perccel vezetett Carlos Sainzcal szemben, amikor az egész katasztrófába fordult. Először eltévedt, amivel 4-5 percet veszített, majd négyszer kapott defektet, ami megpecsételte a sorsát. A kilencszeres Dakar-győztes csak ötödik lett, 12 perc hátránnyal.


“Sorozatban kaptuk a defekteket. Csak három pótkerekünk volt, így végül időnként meg kellett állnunk, hogy az utolsó defektes kereket felpumpáljuk. Ma keményen megfizettünk a kudarcainkért. Elég rossz hír a pihenőnap előtt” – mondta kissé elkenődve Peterhansel, aki már közel tizenöt perccel van lemaradva Carlos Sainztól.

A Volkswagen spanyol versenyzője ma megszerezte pályafutása 21. szakaszgyőzelmét, de nem teljesített tökéletes napot, egyszer neki is kereket kellett cserélni.  “Jó szakasz volt a mai nekünk. Utolértük Petert és Nasszert, akik együtt haladtak. Azután láttuk, hogy Peter megáll, majd Nasserhez közel a porában autóztam. Nem szeretem az ilyet, nehéz és veszélyes. Kaptunk egy defektet, amivel veszítettünk néhány percet.”

A második helyen a szintén VW-s Nasszer al-Attijah végzett. A katari 456 kilométer száguldás után kilenc másodperc különbséggel érkezett a célba. A verseny felénél a lemaradása sem sok, két és fél perc. Innen még könnyen fordíthat. A mai nap abszolút a Volkswagené volt, hiszen az első négy helyen a kék autók végeztek.


Nem úgy a kamionoknál, ott a kék Kamazokat ma legyőzte a sárga Tatra. Ez pedig nem semmi, 24 szakasz óta csak Kamazok nyertek a Dakar napjain. Ales Loprais-nek most sikerült, ő utoljára még Afrikában, 2007-ben tudott szakaszt nyerni. Ehhez azonban kellett az is, hogy Vlagyimir Csagin defektet kapjon. Ezzel Csagin még inkább lemaradt az összetett versenyben a Dakart 2005-ben és 2009-ben is megnyerő csapattársától, Kabirovtól.

A 2011-es Dakar rali állása a 6. szakasz után:

 Autósok:

Szakasz:
1. Carlos Sainz, Lucas Cruz (Volkswagen) 4:53:53 ó
2. Nasszer al-Attijah, Timo Gottschalk (Volkswagen) 9 mp hátrány
3. Giniel de Villers, Dirk von Zitzewitz (Volkswagen) 9:49 p. h.
Összetett:
1. Sainz, Cruz 20:39:41 ó
2. al-Attijah, Gottschalk 2:42 p. h.
3. Stephane Peterhansel, Jean-Paul Cottret (BMW) 14:51 p. h.

Motorosok:

Szakaszok:
1. Ruben Faria (KTM) 5:35:27 ó
2. Helder Rodrigues (Yamaha) 50 mp h.
3. Cyril Despres (francia, KTM) 3:54 p. h.
 
Összetett:
1. Marc Coma (KTM) 22:40:20
2. Despres 8:48 p. h.
3. Francisco López (Aprilia) 22:12 p. h.

Kamionosok:

Szakasz:
1. Ales Loprais (Tatra) 06:00:37
2. Firdausz Kabirov (Kamaz) 3:55 p. h.
3. Vlagyimir Csagin (Kamaz) 9:39 p. h.

Összetett:
1. Firdausz Kabirov 23:43:40
2. Vlagyimir Csagin 19:20 p. h.
3. Ales Loprais 21:25 p. h.

Szombaton pihenőnap lesz, vasárnap az Arica és az Antofagasta közötti 819 km-es szakasz vár a mezőnyre.