Nem járhatnak taxival a megrögzött adókerülők Tajvanon, legalábbis azok, akik több mint 10 millió tajvani dollárral – 67 millió forinttal – tartoznak az adóhatóságnak.

A tilalom nemcsak a taxizásra vonatkozik, hanem egyéb, költségesnek számító tevékenységekre is abból a megfontolásból, hogy ha sokkal tartoznak, akkor ne éljenek nagy lábon. Így vásárláskor nem költhetnek többet 14 ezer forintnyi összegnél alkalmanként, nem utazhatnak a drágának számító gyorsvasúton. A tajvani kormány figyeltetni fogja az adózás alól megrögzötten kibúvók költekezését, és azok, akik nem tartják magukat a korlátozáshoz, akár börtönbe is kerülhetnek.

A kormány a múlt héten – első alkalommal – közzétette az adócsalók toplistáját, és kérte a lakosság segítségét életvitelük szemmel tartásához. Feltehetően számíthat is a közvéleményre, mert éppen közfelháborodás nyomán született az adókerülők luxuséletvitele elleni törvény.

A társadalmi felhördülést az váltotta ki, hogy gyakran vásárolgatott méregdrága boltokban egy olyan mágnás, aki kétmilliárd forintnyi összeggel tartozott az államkasszának.

Nagyon úgy tűnik, hogy ez egy trükk az államtól, hogy ha már adócsalásért nem tudják megfogni a renitenseket, más okkal igyekeznek rács mögé juttatni őket.

Forrás: MTI