A Dakar-rali tegnapi második szakaszára 764 kilométeres távot írtak elő a verseny szervezői Cordoba-Tucumán között. Az Argentínában és Chilében zajló tereprali verseny második szakaszán a motorosoknak és quadosoknak 300, az autósoknak és kamionosoknak 324 km mért szakaszon kellett bizonyítaniuk.

Hibás autóval is veri a mezőnyt Sainz 1


Carlos Sainz és Cyril Despres is duplázni tudott, azaz az első után a 2011-es Dakar-rali második szakaszát is megnyerték kategóriájukban. Hogy lehet ez, amikor tegnap Ruben Faria nyert a motorosok között? Úgy, hogy Faria utólag egyperces büntetést kapott egy 5 km/órás gyorshajtás miatt, így Despres-é lett a vasárnapi szakaszgyőzelem.

A hétfői elsőséghez azonban nem kellett semmilyen egyéb körülmény, azt erőből hódította el a tavalyi Dakar győztese, az összes időellenőrzőnél a leggyorsabb volt az igen technikás pályán. “A mai pálya tele volt kanyarokkal és nagyon csúszott, olyan volt, mint egy 300 kilométeres síelés ugratókkal” – mondta Despres, akinek ez már a 25. szakaszgyőzelme a Dakaron.

Mögötte közel kétperces hátránnyal, az összetettbeli és a végső győzelem tekintetében is legnagyobb ellenfele, Marc Coma végzett. Despres és Coma is hasonló problémákkal küzdött ma, túl keményen hajtottak a szakasz első felében, így a végén már kénytelenek voltak kissé visszább venni a tempóból, mert elkoptak az abroncsaik.


“Hosszú szakasz volt, rengeteg állással és gyakorlatilag navigáció nélkül. Sikerült leelőznöm Ruben Fariát, azután, hogy veszítettem némi időt, szóval keményen hajtottam, hogy jó időt érjek el, ám az elsődleges célom mégis az volt, hogy ügyeljek a gumikra. A végén ezért is lassítottam” – mesélte Coma.
 
A harmadik helyen David Casteu végzett Shercóval. A franciára rá is fért egy jó eredmény, miután tegnap egy szerencsétlen balesetbe keveredett, elütött egy nézőt, aki szerencsére megúszta bordatöréssel.

A quadosok között a tavalyi győztes testvére, Alejandro Patronelli volt tegnap a leggyorsabb. Az argentin motoros 24 másodperccel volt gyorsabb, mint a cseh Josef Machacek, aki így továbbra is ötperces előnnyel bír az összetettben Patronellivel szemben.

Ahogy már említettük, az autósok mezőnyében ismét a volkswagenes Carlos Sainz volt a leggyorsabb, ami nem meglepő a szakaszt látva. Mai is igazi ralipályákon száguldott a mezőny. Kihasználva tapasztalatát, a spanyol volt a legügyesebb szlalomozó a sok kanyarral tűzdelt utakon. Persze ezúttal is nemcsak az Argentin-ralin szerzett tudása kellett a sikerhez, de a Brit-rali tapasztalata is, miután ismét esett az eső.


“Nehéz szakasz volt ismét, megint nem működtek rendesen az ablaktörlőim. Hosszú kilométerekig nem láttam semmit és nagyon lassan kellett mennem. Nagyon csalódott vagyok, mert valószínűleg csomó időt veszítettem. Nem értem, miért van ez a hibánk még mindig, mert a szerelők mindent rendben találtak tegnap” – mondta a 19. szakaszgyőzelmét begyűjtő címvédő.

Sainz ennek ellenére növelni tudta az előnyét (5:30 p.) az összetettben, miután Stephane Peterhansel ezúttal csak harmadik lett, megelőzte őt a Volkswagen másik versenyzője, Nasser Al-Attiyah, akinek szintén komoly ralis tapasztalata van. A katari a versenyautója motorja gyengélkedésére panaszkodott, szerinte tegnap, amikor átment egy patakon, vizet szívott a V6-os dízel. Emiatt azonban sok időt veszített, egy perccel volt lassabb csapattársánál. 


A három perc hátrányt begyűjtő Peterhansel elárulta, hogy nem egyszerű ezen a terepen tartani a tempót Sainzzal, de jelenleg inkább arra törekszik, hogy nagyobb problémák nélkül megússza. Mert mint mondta: “Carlos valamivel gyorsabb, mint mi, várnunk kell a sivatagig, hogy megtaláljuk a rést a pajzsán.”

Rájárt a rúd az amerikaiakra a Dakar második szakaszán. A volkswagenes Mark Miller 40 km után lecsúszott az útról, összetörte autóját. Motorháztető és szélvédő nélkül kellett folytatnia, de a javítás sok időbe telt. Végül 51 perc hátrányt szedett össze, így ő már csak a csapattársai támogatása miatt indul.

Nála is nagyobb, 55 perces hátrány szedett össze a Hummerrel versenyző Robby Gordon. Egyenes szakaszon száguldva beszitált a kocsi és lerepült az útról, ugyan az autó nem sérült meg, de fennakadt egy méretes sziklán. Végül egy néző autójával sikerült lerángatni a monstrumot. 

Sokáig úgy nézett ki, hogy a kamionoknál Vlagyimir Csagin nyeri a hétfői szakaszt is, hiszen a táv első felében ő vezetett, ám végül lelassult és csak ötödikként zárt, a gyorsaságin pedig csapattársa, a szintén kamazos Firdaus Kabirov lett a nyertes. Ezzel Csagin az összetettben a harmadik helyre kerül, míg Kabirov átvette a vezetést, de közöttük a különbség mindössze 22 másodperc. Velük száguld Ales Loprais, a Tatrával induló cseh versenyző 9 másodpercre van az első helytől.

A 2011-es Dakar-rali eredményei a  2. szakasz, Cordoba-Tucumán után

Autósok:

Szakasz:
1. Carlos Sainz, Lucas Cruz (Volkswagen) 3:11:28 óra
2. Nasser Al-Attijah, Timo Gottschalk (Volkswagen) 1:03 perc hátrány
3. Stéphane Peterhansel, Jean-Paul Cottret (BMW) 1:34  p h.

Összetett:
1. Sainz, Cruz 5:30 ó
2. Peterhansel, Cottret 3:05 p. h.
3. Al-Attijah, Timo Gottschalk 3:19 p h.

Motorosok:

Szakasz:
1. Cyril Despres (KTM) 3:19:11 ó
2. Marc Coma (KTM) 1:49 p h.
3. David Casteu (Sherco) 3:46 p h.

Összetett:
1. Despres 5:17:42 ó
2. Coma 2:35 p h.
3. Rubén Faria ( KTM) 6:13 p h.   

Kamionosok:

Szakasz
1. Firdaus Kabirov (Kamaz) 03:50:46
2. Ales Loprais (Tatra) 1:20 p.h
3. Francz Echter (MAN) 5:09 p.h.

Összetett:
1. Firdaus Kabirov (Kamaz)
2. Ales Loprais (Tatra)
3. Vlagyimir Csagin (Kamaz)

Kedden a San Miguel de Tucumán és a San Salvador de Jujuy közötti 731 km-es szakasz vár a mezőnyre.