Az észak-londoni gyalogátkelőből és az utcanévvel azonosult stúdióból a Beatles csinált világmárkát, Abbey Road című, 1969-ben kiadott utolsó előtti albumával, és annak ugyancsak halhatatlan, évtizedek óta külön poszterként is árult “zebrás” borítójával.

Műemlék lett a Beatles zebrája 1
Műemlék lett a Beatles zebrája 2

Műemlék lett a Beatles zebrája

Műemlék lett a Beatles zebrája

Műemlék lett a Beatles zebrája 7
Műemlék lett a Beatles zebrája 8
Műemlék lett a Beatles zebrája 9
Műemlék lett a Beatles zebrája 10
Fotó megosztása:
Műemlék lett a Beatles zebrája 11


Ez az a híres lemezborító, amelynek színes fotóján az együttes tagjai John Lennon vezetésével libasorban átvonulnak a stúdió fehér épülete előtt az utca másik oldalára, a ma is ugyanott meglévő, gondosan karbantartott zebrán.

E gyalogátkelő a Londonba látogatók egyik zarándokhelye; gyakran látni, amint fényképezkedő turisták az eredeti fotót utánozva ugyanitt átmasíroznak az árnyas, fasorral szegélyezett úton.
Az Abbey Road-i zebra kultúrtörténeti jelentőségét most a hivatalos műemléki státus megadásával elismerte a brit kormány is. John Penrose turisztikai és örökségügyi államtitkár szerdán bejelentette, hogy az átkelőt a nemzeti örökség részeként felvették a műemlékvédelmi listára.

Penrose szerint jóllehet nem kastélyról vagy katedrálisról van szó, de a Beatlesnek köszönhetően ezt a londoni gyalogátkelőt ugyanolyan joggal lehet a kulturális örökség részének tekinteni, mint bármi mást. Ez az első gyalogátkelőhely a világon, amely műemléki védelmet kap.

Műemlék lett a Beatles zebrája 12


A brit kormány döntését az angol kulturális örökséget kezelő szervezet, az English Heritage kezdeményezte. Roger Bowdler, az English Heritage műemlék-kijelölő testületének vezetője a BBC-nek azt mondta: az eset “nyilvánvalóan szokatlan”, ám ez a zebra nemzetközi hírnevű, és “kulturális vonzereje ma is hatalmas”. Bowdler szerint a zebra és az idén szintén műemléki védelem alá helyezett Abbey Road stúdió változatlanul “a világ Beatles-rajongóinak Mekkája”.

Dicsérte a kormány döntését Sir Paul McCartney, a Beatles egykori dalszerzője és gitárosa is. “Macca” – aki az 1969 augusztusában készült zebrás fotón mezítláb, kezében cigarettával látható, a sorban harmadikként – szerdán kijelentette: egyébként is remek éve volt, de az Abbey Road zebrájának műemlékké avatása “az igazi hab a tortán”.

Az Abbey Road zebráján libasorban átkelő négyesből már csak ketten élnek: a 68 éves Sir Paul és az egykori dobos, a 70 esztendős Ringo Starr. Lennont – aki szintén 70 éves lenne az idén – éppen harminc éve, New York-i lakása előtt egy őrült rajongó lelőtte, George Harrisonnal 2001-ben, 58 évesen rák végzett.

Forrás: MTI