Jövőre leváltja a Sonatát a Hyundai, az új modellről a gyár közreadta az első grafikákat. Az autó – amelyet a Hyundai európai névadásának megfelelően már betű-szám kombinációval jelölnek – i40 néven érkezik.


Érdekesség, hogy az autó először kombiként kerül piacra éppen azért, mert a kategóriában az eladások nyolcvan százalékát a kombik teszik ki. Az i40w nevű kombi 4,77 méter hosszú, ami mellé 2,77 méteres tengelytávolság tartozik, vagyis a Honda Accord, Toyota Avensis ellenfele lehet. A koreai gyár azonban szeretné elérni, hogy a vevők a Passat ellenlábasaként tekintsenek rá. Nemcsak az utastér lesz tágas, de mögötte is akad hely bőven, a csomagtartó 520 literes.

Motorokból csupa új kerül a kocsiba, a benzinesek mind közvetlen befecskendezésesek, ami a fogyasztás mellett a teljesítménynek is jót tesz. Az 1,6-os szívó motor 140, a 2,0 literes variáns 177 lóerővel kerül az i40-be. A dízel oldalon 1,7-es motorral kezdődik a gyártás, a négyhengeres blokk 115 és 163 lóerős teljesítménnyel lesz elérhető. Később megjelenik a biturbó variáns is, amely már 163 lóerőt tud majd.

Mindenféle kényelmi elektronika elérhető lesz a típushoz, így az intelligens fényszóró mellett sávtartó rendszer, távolság- és sebességtartó automatika is. Kérhető majd parkolóasszisztens is, amely az európai változatoknál is kisebb helyre, az autó plusz egy méterre be tud állni.

A Hyundai i40 bemutatója jövő év elején a Genfi Autószalon várható, majd rögvest meg is kezdődik a forgalmazása. Magyarországra áprilisban érkeznek az első autók.