Az Audi eddig kilencszer szerezte meg a győzelmet a Le Mans-i 24 órás versenyen, jövőre ismét ott lesznek, hogy harcba szálljanak a tizedik sikerért. Ehhez vadiúj autót épített a német gyár sportrészlege. Itt az R18.


Az autó már ránézésre is különleges, hiszen 1999 óta az lesz az első év, hogy az Audi zárt autóval indul. Az utóbbi években nyitott karosszériát használtak, ahol a vezető a Forma-1-es autókhoz hasonlóan szabadon ül. Ennek most vége.  

Ezzel szemben viszont épp a Forma-1-ből származtatható az a hatalmas függőleges szárny, ami az utastértől fut a hátsó szárnyig. Nem véletlenül olyan hangsúlyosak a jármű első fényszórói, hiszen most először csak LED-ekből épített szerkezetet használnak a versenyautónál. Összességében sokkal brutálisabb az autó, mint elődjei, az R8, R10 és R15 voltak.

Továbbra is dízelmotorral versenyez az Audi, ám míg az R10-ben V12-es, az R15-ben V10, most csak V6-os kerül a versenyautóba. A teljesítményét nem hozták nyilvánosságra, de azt tudni, hogy 3,7 liter a hengerűrtartalma. A motorhoz új, hatfokozatú sebességváltót készítettek.

Pokoli szörnyeteg az Auditól 3


A motor megváltoztatására az új szabályok miatt volt szükség, de emiatt kellett új kasztnit is építeni, hiszen ahogy az Audi Sport vezetője, Dr. Wolfgang Ullrich elmondta: “az aerodinamikai hatásfok Le Mans-ban fontosabbá vált, mint korábban volt. Ebben a tekintetben egy zárt jármű egyértelmű előnyökkel bír.”

Az új karosszéria kialakításánál felhasználták az 1999-es R8C és a szintén a Volkswagenhez tartozó Bentley 2003-as autójának technikáját is, amelyek ilyenek voltak. De kiaknázták a DTM-ben szerzett tapasztalatokat is, ahol szintén fűtött első szélvédővel oldották meg a páramentesítést, így ennek mostani fejlesztése gyorsabban ment, ahogy a szellőzés kialakítása is.

Az R18 fejlesztését még 2009-ben kezdte az Audi, a V6-os TDI-t nyár óta finomítják, az első valódi tesztekre november végén került sor. Az autó első versenye május 8-án Spa-Francorchamps-ban lesz, amely fontos lépcső a június 11-12-i Le Mans-i 24 órás futamra, ahol három R18 indul, hogy megvédje idei győzelmét.