Lezárult a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2010 tavaszán indított, másfél milliárd forintos hídfelújítási programja. A program keretében 28 közúti híd újult meg. A kivitelező vállalkozások november végéig mindenhol elvégezték a szükséges munkákat.

Ezzel a Magyar Közút folytatta a tavaly elkezdődött hídfelújítási programját, amelynek keretében 2009-ben 103 darab országos közúti híd felújítása valósult meg, összesen 4 milliárd forint ráfordítással.

Az idei javításokra 1,5 milliárd forint állt rendelkezésre. Elsősorban azokat a hidakat jelölte ki a társaság, amelyeknél a leginkább szükség volt felújításra. A nyertes kivitelezők több esetben újjáépítették a járdakonzolokat, betonfelületeket tisztítottak és javítottak, több hídnál is helyreállították a vízelvezetést, víznyelőket építettek, szigeteléseket cseréltek. Sokszor volt szükség ezenkívül a dilatációs elemek cseréjére, a burkolatok javítására, illetve a hídtartozékok, korlátok javítására és újramázolására.

Jelentős beavatkozásokat végeztek a kivitelezők többek között a Rábakecölhöz közeli Rába hídon, Debrecenben a Homokkerti vasút feletti átjáró két hídján, Pest megyében a sződi Sződrákosi-patak hídjánál, Tolna megyében a Holt-Duna hídon, az Újszászi Zagyva hídon, valamint a nemesbüki Határ hídnál is. A program legjelentősebb – 392 millió forintos – projektjének keretében a gyulai Fehér-Körös híd is teljesen megújult.

A hídfelújítási program nem áll le, már zajlik a jövő évi hídfelújítási projektek előkészítése. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. várhatóan még ebben a hónapban 68 darab közúti híd felújítására ír ki közbeszerzési pályázatot. A kivitelezők a tervek szerint 2011 márciusa és májusa között végzik majd a felújítási munkákat.