Európában a fekete vezet

Európában a fekete vezet

Európában a fekete vezet


A fekete és az ezüst komoly csatát vív jelenleg az autóiparban – ez a két szín az autóvásárlók kedvence, legalábbis a  világ vezető autóipari festékgyártója, a Du Pont idei jelentése szerint. A Du Pont 58. globális autó színkedveltségi összefoglalója az összesítés mellett tartalmazza a 11 vezető régiót lebontva, így megtaláljuk külön Európa adatait is.

Az új autók színeit összesítő jelentés nem hozott nagy változást az elmúlt évekhez képest. Az ezüst, a fekete, a fehér, a szürke most is ott szerepelnek a legkedveltebbek között. Érdekes, hogy egy-két éve úgy tűnt, a fehér átveheti az első helyet, de az átmeneti helyzet volt, most kezd visszaszorulni, a fekete viszont jön fel. Észak- és Dél-Amerikában, Indiában, Japánban a fehér a vezető szín, Oroszországban és Európában a fekete.

Európában az autók 26 százaléka kap fekete fényezést, 19 százalékuk szürke, 17 százalék pedig ezüst. Együttesen több, mint az autók felét adják ki. Ha a feltűnőbb színeket nézzük, ott a kék vezet 9 százalékkal a 7 százalékos piros előtt.   

Az autószínek a világon 2010-ben

1. Ezüst – 26 százalék
2. Fekete- 24 százalék
3. Fehér/fehér gyöngyház, szürke – 16 százalék
5. Piros – 6 százalék
6. Kék – 5 százalék
7. Barna/bézs – 3 százalék
8. Zöld – 2 százalék
9. Sárga/arany – 1 százalék
10. Egyéb