Kora reggel óta változó intenzitással havazik Budapesten, a fővárosi utakat mintegy négyszázan takarítják folyamatosan  – közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. péntek délelőtt.

A társaság összesen 79 munkagéppel és 381 emberrel folyamatosan dolgozik a hó eltakarításán és az utak síkosságmentesítésén. A munkagépek a mintegy 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalon, hidakon, felüljárókon, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, valamint a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon takarítanak. A gyalogátkelőhelyek, közjárdák, közlépcsők tisztítását kézi erővel végzik.

Fokozódik a hóhelyzet 3


A mellékutak takarítását csak a főútvonalak megtisztítását követően, a csapadék megszűnése után 7-8 órával tudják megkezdeni – írták a közleményben. A közösségi közlekedés lelassult, a BKV fődiszpécsere a forgalom fenntartása érdekében a XII. és a XXI. kerületben, illetve egy, a fővárosból kivezető járat útvonalára kért útszórást.

Az FKF Zrt. a közleményben felhívta a magánház-tulajdonosok, illetve a társasházak üzemeltetőinek figyelmét, hogy a gyalogos balesetek elkerülése érdekében az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg a hótól. Egyúttal kérik, hogy a havat ne az úttestre tolják.

Óvatlanok az autósok

Egyre több jármű akad el, illetve szenved balesetet Pest megye havas, jeges útszakaszain – közölte péntek délelőtt a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, aki szerint a folyamatos figyelmeztetések ellenére sem eléggé óvatosak az autóvezetők.

Fokozódik a hóhelyzet 4


Beluzsárné Belicza Andrea elmondta, hogy a Budaörs és Budakeszi közötti utat egyelőre jobb elkerülni a repülőtér környéki emelkedőn tapasztalt nagyfokú jegesedés miatt. Ott a reggeli órákban egy kamion akadt el, de a járművet a tűzoltóknak sikerült elvontatniuk.

Az M3-as autópálya kifelé vezető oldalán, a 15. kilométerszelvénynél, a belső sávban egy kisteherautó csúszott meg és borult rá a szalagkorlátra. A műszaki mentés még tart, de jelentősebb torlódásra nem kell számítani.

Hóeltakarítás miatt váltott pályás útzár lépett érvénybe a 2-es főúton, Vác és Katalinpuszta között, az arra közlekedőknek rövid várakozásra kell készülniük – közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője, aki ismét felhívta a figyelmet arra: akinek nem muszáj, ne üljön autóba.

Pénteken 10 óráig tízszer riasztották a tűzoltókat árokba csúszott, illetve felborult járművek mentéséhez. Komolyabb személyi sérülés szerencsére eddig nem történt a régió veszélyessé vált útjain – tette hozzá.

Zalában félreállítják a kamionokat

Fokozódik a hóhelyzet 5


Lassan és nehezen járhatók az utak Zala megyében. A reggel kezdődött intenzív havazás miatt akadozik a közlekedés az úttesten keresztbe fordult, elakadt vagy árokba csúszott járművek miatt. Árokba csúszott egy autóbusz is Zala megyében, a 76-os főúton, Nagykapornak és Almásháza között. A balesetben személyi sérülés nem történt. A jármű műszaki mentését félpályás útlezárás mellett végzik – mondta Salamon Róbert, a rendőrség Zala megyei sajtószóvivője.

Több kamion is hasonlóan járt a havas utakon, a koccanásos balesetek miatt a szomszédos megye felől érkező kamionokat félreállítják Szombathelyen és Körmenden – közölte a rendőrség.   

A közútkezelő ügyeletese elmondta: az utakat folyamatosan sózzák, a megyeszékhely környékén hét, Lenti és Nagykanizsa térségében pedig öt-öt munkagép gép dolgozik. 

Forrás: MTI