Régóta tesztelik a technikát

Régóta tesztelik a technikát

Régóta tesztelik a technikát


Jövő év végén érkezik az új Ford Focus elektromos változata – közölte az amerikai autógyár. A villanyautó elsőként az USA-ban kerül forgalomba, Európába 2012-ben jelenik meg. Hazai megjelenése igencsak kérdéses, ha figyelembe vesszük, hogy az Egyesült Államokban is rangsorolták a tagállamokat a helyi kormányzatok elektromos közlekedés iránti elkötelezettsége, a közművek együttműködési hajlandósága, és a korábbi hibrid-vásárlási trendek alapján. Lássuk be az első kettőben az utolsók között kullogunk Európában.

A Ford ígéretes szerint elektromos Focus ugyanazt a vezetési élményt nyújtja, mint a hagyományos társai, azzal a különbséggel, hogy itt az energiát egy 23 kw/óra teljesítményű lítium-ion telep biztosítja.

További műszaki részleteket nem közölt a modellről a Ford, de azt tudjuk, hogy a korábbi prototípusban 136 lóerős, 320 Nm nyomatékú motor volt. Azzal a villany Focus maximális sebessége 136 km/óra volt. Időközben a technológia beszállítóját lecserélte a Ford, de az adatok biztosan nem romlanak majd.

Az egy töltéssel 160 km távolság megtételére képes, zéró-emissziójú Focus jövő évi bemutatása része a Ford világszinten meghirdetett elektromos stratégiájának, melynek keretén belül Észak-Amerikában még idén, Európában pedig jövőre megkezdik az elektromos Transit Connect értékesítését is, amelyet az új Focus elektromos verziója mellett 2013-ig három további hibrid meghajtású modell is követ. Ezek várhatóan a Mondeo, a C-Max és a jövőre bemutatkozó új, kis egyterű, a B-Max lehetnek.