Oroszországban is árverésen fogják értékesíteni a “szép” autórendszámokat, ha az állami duma elfogadja Mihail Grisakov képviselő most előterjesztett javaslatát. Az orosz lapok beszámolója szerint Grisakov azzal indokolta javaslatát, hogy ezzel e téren véget lehetne vetni a protekciónak, bárki hozzájuthat ahhoz a rendszámhoz, amelyhez szeretne, és a bevételek ráadásul nem magánzsebekbe, hanem az adott megye költségvetésébe kerülnének.

A Komszomolszkaja Pravda szerint azonban az nem szerepel a javaslatban, hogy mi akadályozza majd meg az illetékes közlekedési rendőröket abban, hogy – amint az ma is történik – pult alól adják el a protekciós számokat, és zsebre tegyék az értük járó pénzt.

Leonyid Olsanszkij, az Orosz Autósok Mozgalma elnevezésű szervezet alelnöke kifejtette a lapnak: az 555-ös vagy 11-es rendszámoknak nincs különösebb értelme, csak a tulajdonosok önérzetét legyezgetik, és miért is ne kereshetne ezen az állam. A jogász úgy véli: a javasolt jogszabály az adott rendszámok árának növekedéséhez, a vesztegetések szaporodásához vezet majd nagy valószínűséggel.

Amikor hajlandó lesz valaki megfizetni a hőn áhított rendszámot, majd azt mondják neki, hogy éppen nincsen ilyen, de ha megvesztegeti az illetékest, majd rögtön lesz, és ezen az sem változtat, ha árverésen kelnek el a rendszámok.

A Grisakov által beterjesztett javaslat kidolgozásában részt vett a belügyminisztérium, és az elképzelés támogatásáról biztosította a közlekedésrendészet is. Az utóbbi vezetői már rég pártolják a szép rendszámok eladásának legalizálását, mert azt várják tőle, hogy csökkenti a korrupciót a testületben.

Forrás: MTI