Amiatt, hogy a jövő évre a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) tarifáját a motor hengerűrtartalma helyett a teljesítmény alapján kell meghatározni, a biztosítottak egyharmadának több mint 10 százalékkal növekszik, további egyharmadának pedig ennyivel csökken a díja – mondta saját biztosítója adataira hivatkozva Ilics László, a Generali Providencia vezérigazgató-helyettese hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.


Mivel ma Magyarországon mintegy 4,2 millió gépjármű fut az utakon, a fenti eloszlás azt jelenti, hogy mintegy 1,4 millió embernek válhat olcsóbbá a kötelezője. Csakhogy a csökkenés mértéke jóval kisebb lehet, mint korábban. A kötelező biztosítások átlagos díja 2008-ban évi 30 ezer forint volt, ami 2009-re 25 ezer forintra csökkent, a Generali előrejelzése szerint 2010-ben nem várható a korábbi évekhez hasonlatos díjcsökkenés.

Azzal, hogy azok számára, akik év közben vásárolnak autót, idéntől a vásárlás napja a kgfb évfordulója, összekapcsolódik a kétfajta – a kgfb és a casco – biztosítás. Az utóbbi díjánál egyre inkább nem az autó, hanem a biztosított személye lesz a meghatározó – jegyezte meg. Ez technikailag úgy történik, hogy a kgfb bónusza befolyásolja a casco díját is.

Bár a biztosítók közötti árverseny idén már inkább egy-egy adott célcsoportra fog irányulni, nem pedig valamennyi ügyfélre, a Generali sem preferált, sem diszpreferált csoportokat nem hoz létre a jövő évi tarifája meghatározásakor. Helyette minden ügyfelét a saját kockázata alapján sorolja be a biztosító, és ez nem csak az új, hanem a meglévő ügyfelekre is vonatkozik. Korábban ugyanis a legtöbb biztosító a városi fiatal autóvezetőktől igyekezett távol maradni magas díjakkal, viszont alacsony díjjal vonzotta a vidéki idősebb korosztályt.

8 milliárd az autósoknak

A Generali az idei évben már több mint 8 milliárdot fizetett ki gépjárműkárokra. Cascós ügyfeleinek már mintegy 5,5 milliárd, kötelező biztosítás terhére pedig csaknem 2,6 milliárd forintot fizetett ki a biztosító 2010-ben. A több mint 8 milliárdnyi kártérítésből 7,2 milliárd forintot az ütközéses balesetek után térítette a Generali.