Az alapkőletételtől számított egy éven belül elkészültek a Mercedes-gyár épületei, szeptember óta már a berendezéseket szerelik az üzemekben – közölte Frank Klein, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója csütörtökön, Kecskeméten, a gyárban tartott sajtótájékoztatón.

Az építkezésen naponta 1600 ember dolgozott, az építési megbízások több mint 80 százalékát magyar vállalkozások nyerték el – mondta a leendő gyár igazgatója.

Jelentősen megnőnek az A és B-osztály modelljei

Jelentősen megnőnek az A és B-osztály modelljei

Jelentősen megnőnek az A és B-osztály modelljei


Beszámolt arról, hogy ma már 650 munkavállalójuk van, de 2011 végére 2200 magyar fog dolgozni a Mercedes-gyárban, csak 220 lesz a német. Hangsúlyozta: a tervek szerint 2012-re 2500 magyar dolgozó fogja gyártani és összeszerelni a Mercedes autóit.

A gyár igazgatója célként azt fogalmazta meg, hogy 2011 májusában kulcsrakész legyen az üzem. A próba után 2012 elején indul a termelés. A felfutás után évente százezer személygépkocsit fognak gyártani Kecskeméten.

Rolf Windisch, a Mercedes-Benz Cars gyártervezési és -kivitelezési részlegének vezetője az építkezés nagyságrendjéről adott tájékoztatást. A 441 hektáros, 618 futballpálya nagyságú területen épített épületekbe ötször annyi acélt építettek, mint amennyit az Eiffel-toronyhoz használtak fel. 260 kilométer ellátó- és szállítóvezeték, 7 kilométer kerítés készült el a területen. A földmunkák keretében 2,5 millió köbméter földet mozgattak meg. Több mint 150 mérnök, geológus és műszaki tervező vett részt a 11 500 terv elkészítésében.

Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere beszédében kiemelte, a beruházás hatására mind a szakképzésben, mind a felsőoktatásban elindult egy fejlődés. Zombor Gábor felidézte, hogy a Kecskeméti Főiskola műszaki kara, amely a megszűnés határára került, a Mercedes-beruházásnak köszönhetően az ország egyik kiemelkedő autóipari mérnökképző centrumává válhat.

A 441 hektáron felépülő kecskeméti gyár a Daimler-Benz első kelet-európai üzeme lesz, egyben Magyarország történetének egyik legjelentősebb zöldmezős beruházása. A tervek szerint a gyártás előreláthatóan 2012-ben kezdődik és 2500 alkalmazott dolgozik majd ott, illetve a beszállítói körben további munkahelyeket teremt.

A kecskeméti gyárban 2012-től következő generációs kompakt gépjárművek, az A- és B-osztályú gépkocsik utódmodelljeinek gyártása folyik majd. Az üzem a németországi rastatti telephellyel, a Daimler AG kompakt gépkocsikat gyártó központjával együttműködve állít elő majd személyautókat.
A Mercedes-Benz mintegy 800 millió eurót ruház be az új gyárba, amelynek alapkövét 2009. október 16-án helyezték el.

Forrás: MTI