A hűvösebb idő beköszöntével érdemes autónkat is felkészíteni a téli időjárásra. A LeasePlan Hungária Zrt., hazánk egyik vezető gépjármű- és flottakezelő vállalata minden évben figyelmezteti ügyfeleit a tél közeledtével szükségessé váló teendőkre. Ezeket a tanácsokat azonban nem csak a céges kocsit vezetőknek érdemes megfogadni.

Autósok, ideje felkészülni a télre 2


A legsürgetőbb feladat a nyári gumik lecserélése, amelyet már 7 fok környékén érdemes elvégezni. A téli gumik anyaga jóval puhább összetételű nyári társaiknál, így a hőmérséklet csökkenésével az anyagjellemzőből adódó általános tapadási tényezőjük is kedvezőbb. A téli abroncsok mintázata tagoltabb, így nedves, havas, latyakos, jeges útszakaszon jóval biztonságosabb közlekedést tesznek lehetővé.

A szélvédőmosó folyadékot is érdemes a gumicserével egy időben téli, fagyálló változatra cserélni. A motor problémamentes működéséhez is az időjárásnak megfelelő hűtőfolyadék szükséges. A hűtőfolyadékot már a hideg beállta előtt fontos ellenőriztetni, hiszen ennek elmulasztása – ahogy a tapasztalat is mutatja – magas költségekkel járó meghibásodásokat eredményezhet.

Autósok, ideje felkészülni a télre 3


Ne feledkezzünk meg az akkumulátor ellenőrzéséről sem. Hideg időben az akkumulátorkapacitás csökkenhet, így egy régi akkumulátor esetében könnyen előfordulhat, hogy nem indul az autó. A biztonságos közlekedés érdekében az első és hátsó ablaktörlő lapátok átvizsgálása és – ha szükséges – cseréje különösen fontos a téli, ködös időjárásban.

A légkondicionáló használata sokszor télen is hasznos, hiszen kiválóan alkalmas az utastér és az üvegfelületek páramentesítésére. Heti egyszeri használata hozzájárulhat a légkondicionáló élettartamának meghosszabbításához is.

Legyen nálunk jégkaparó, amivel a leghidegebb időben is biztosíthatjuk a jó kilátást. Érdemes gumiperemű kivitelt választani, mert a merev műanyag vagy fém kaparóél és az üvegfelület közé kerülő szennyeződések könnyen megsérthetik a szélvédőket.

Érdemes a zárakat beolajozni, illetve régebbi típusú autók esetében az ajtók, csomagtartó gumikereteit glicerinnel kezelni. A biztonság kedvéért célszerű egy jégoldó, zárolajozó sprét is beszerezni, és ügyelni rá, hogy azokat ne az autóban tároljuk! Helyezzünk el a csomagtartóban vontatókötelet, takarót, zseblámpát és védőkesztyűt, melyeknek nagy hasznát vehetjük majd egy fagyos kerékcsere vagy műszaki hiba alkalmával, egy lapát is jól jöhet, ha nagyobb mennyiségű havat kell ellapátolni.

Téli sózott utakon való közlekedést követően érdemes gondoskodnunk járművünk megfelelő tisztításáról, mivel az utak sózásához használt anyag károsíthatja a fényezést. Nagy hidegben azonban mosás után néhány órát parkoljunk olyan helyen – például fűtött mélygarázsban – az autóval, ahol jól ki tud száradni.