Sebastien Loeb volt a leggyorsabb a holnap kezdődő Spanyol-rali mai shakedownján. A három kilométeres pályán zajló közös teszten bőségesen osztott az ellenfeleknek. Ezzel is egyértelművé tette a hétszeres világbajnok, amit korábban nyilatkozott, vagyis bár az idei bajnoki cím már a zsebében van, ettől ő még nyerni akar.

Ez főként csapattársának, Dani Sordónak rossz, aki bizonyosan reménykedett benne, hogy Loeb és a csapat (a Citroën is bajnok már) számára is tét nélküli versenyen végre nem kell második számúként autóznia és hazai közönség előtt megszerezheti pályafutása első győzelmét. Persze esélyes, mert pénteken murvával kezdenek, és az idén vegyes talajú versenyen az elsőként rajtoló Loeb szép időjárás esetén sokat veszíthet az ötödikként induló Sordóval szemben.

A világbajnok üzent csapattársának 2 A délelőtti négyórás közös teszthez három kilométeres pályát jelöltek ki Salou közelében. A versenynek megfelelően a pálya vegyes talajú volt, két kilométer aszfalttal és egy kilométer murvás résszel.
A pályát négyszer teljesítő Loeb mögött a második a privátként induló, de szintén Citroën C4 WRC-t hajtó Petter Solberg lett. A norvég 1,1 másodperccel volt lassabb a bajnoknál és 0,1-del előzte meg a harmadik helyezett Jari-Matti Latvalát. A finn lehet a hétvége egyik meglepetése, miután murván remekül megy és idén rengeteget fejlődött aszfalton.

Kimi Räikkönen nem tudta befejezni a shakedownt, miután már az első próbálkozásra összetörte autóját. Egy balos kanyarban eltalálta az ívbelső partfalat, ami felborította az autót, amely nekirepült a szemközti domboldalnak. A versenyzők sértetlenül megúszták, az autó viszont versenyképtelen lett. Räikkönen nem indul a Spanyol-ralin.

Jól kezdett a Turán Frigyes-Zsiros Gábor duó, az ezúttal Ford Focus WRC-vel induló magyar egység a kilencedik leggyorsabb volt, megelőzték Ken Blockot és Khalid Ál Qassimit is. Reméljük, a versenyen Federico Villagra és Matthew Wilson is mögéjük kerül.
A világbajnok üzent csapattársának 3 A legjobbak időeredménye a shakedownon:

1. S. LOEB Citroen C4 WRC 2:08.6
2. P. SOLBERG Citroen C4 WRC 2:09.7
3. J-M. LATVALA Ford Focus RS WRC 09. 2:09.8
4. M. HIRVONEN Ford Focus RS WRC 09. 2:09.9
5. D. SORDO Citroen C4 WRC 2:10.1
6. F. VILLAGRA Ford Focus RS WRC 08. 2:11.2
7. M. WILSON Ford Focus RS WRC 08. 2:11.7
8. S. OGIER Citroen C4 WRC 2:12.1
9. TURÁN FRIGYES Ford Focus RS WRC 2:14.3
10. K. BLOCK Ford Focus RS WRC 08. 2:14.5
11. K. Ál QASSIMI Ford Focus RS WRC 08. 2:15.5

A Spanyol-rali hivatalosan ma este a rajtceremóniával veszi kezdetét, az első gyorsasági szakaszt holnap reggel teljesítik.