Mostantól feltűnően, látható helyeken mérik a sebességet Szlovákiában. A közúti közlekedést ellenőrző rendőrök az új rendelet értelmében már nem bújhatnak el a bokor mögé, nem rejthetik el a sebességmérő radart és csak azokon az útszakaszokon ellenőrizhetnek, ahol az indokolt. Jaroslav Spišiak országos rendőrfőkapitány utasítása szerint a rendőröknek a tevékenységüket úgy kell végezniük, hogy a gépkocsivezetők már messziről láthassák őket, illetve a sebességmérő radart.

Az elsődleges cél persze nem a gyorshajtás támogatása, hanem a “fehérsapkásoknak” hívott rendőrökről kialakult rossz vélemény javítása.

Magyarországhoz hasonlóan ezentúl Szlovákiában is közli a rendőrség, hogy aznap hol lehet számítani sebesség-ellenőrzésre. (A hazai előzetes traffipaxlistát ezen a linken találják.) A rendszer bevezetésekor még pontos információkat adott a rendőrség, pl.: hétfőn egy zöld Škoda Fabia mért az Érsekújvári járásban található 1/64-es út 28. és 31. kilométere között.

Ám ezt röviddel a bevezetése után megváltoztatták, mert ez a megoldás kedvezett volna a bűnözőknek. Az információk mostantól csak a meg nem jelölt rendőrségi autókra vonatkoznak, és csak a helyet közlik, azt, hogy mettől meddig állnak ott, már nem. Denisa Baloghová, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője leszögezte: úgy egységesítették a tájékoztatási rendszert, hogy az ámokfutóknak ne legyen esélyük elkerülni az ellenőrzéseket.

Forrás: MR1-Kossuth Rádió, Új Szó