2010. október harmadikán, azaz pontosan a volt NSZK és NDK Németországként való újraegyesítésének huszadik évfordulóján egy autó száguldott a rothenburgi reptér kifutópályáján, hogy megemlékezzen az eseményről. Rekordot döntött.

Ez stílusosan egy Trabant volt. A Kelet-Németországban, Zwickauban készülő járművet 1957-1991 között gyártották, összesen 3,7 millió készült belőle. Ez és a mostani Trabi azonban kevés hasonlóságot mutat a főként 26 lóerős motorral szerelt, gyapothulladékból és fenolból készült karosszériája miatt papírjaguárnak csúfolt járgánnyal.

A Trabantra csak látványra emlékeztető jármű középmotoros és egy 2,2-es Honda-blokkot szereltek bele. A tuningolt motor, amely a hátsó kerekeket hajtja, normál helyzetben 270 lóerős, de nitróval 380-at teljesít. Nem meglepő, hogy 3,2 másodperc alatt gyorsítja álló helyzetből százra az amúgy továbbra is könnyű, 866 kilós kocsit.

Maik és Ronny Urland, a jármű építői 250 km/órás végsebességet adtak meg, de a reptéren csak 235-re futotta. Ám ez is elég volt az új rekordhoz, hiszen a korábbi leggyorsabb Trabant 201,9 km/órával hasított.

Videó a Trabantról, ami egyébként hegyi versenyekre épült.