Azért van hasonlóság

Azért van hasonlóság


Egy német cég, a Rotary Supers Cars (RSC) egy igazán durva sportkocsit épített. Bár az RSC Raptor GT nagyon hasonlít a Ferrari 599XX-re, állítólag teljesen önálló alkotás, a jármű nagyrészt üvegszálas és szénszálas műanyagból készül. De például a kardántengely karbon-alumínium ötvözet. Így nem annyira meglepő, hogy mindössze 1100 kilót nyom.

A karosszériát aktív aerodinamikai elemekkel is felszerelik, amelyek növelik a leszorítóerőt, de fékszárny is van rajta.  A futómű alkalmazkodik a sebesség- és útviszonyokhoz és a differenciálmű is elektronikus vezérlésű.

Hasonlóan különleges a motorja is. Nem a szupersportkocsiknál szokásos V8-as vagy V12-es motort találunk itt, helyette a cég egy saját fejlesztésű szerkezetet használt. Ennek alapja a Mazda Wankel-motorja, de erősen módosítva, itt négy tárcsa forog kettő helyett. A 2,6 literes motor háromféle változatban létezik. A legegyszerűbb kivitel is 500 lóerős, de rendelhető turbófeltöltés is. Egy turbóval 800 lóerő támadja a hátsó kerekeket, de a dupla turbós kivitelben már 1200 lóerőt ígér a cég. Vagyis ebben az esetben majd 1,1 lóerő jut 1 kilóra. A maximális nyomaték 1500 Nm.

Wankel-motor 1200 lóerővel

Wankel-motor 1200 lóerővel


Nem akármilyen a sebességváltó sem, nyolcfokozatú szekvenciális, amely 25-35 ezredmásodperc alatt képes kapcsolni. Az RSC Raptor GT-t mindenféle elektronikus védelmi eszközzel ellátják, ami látva a fenti teljesítményt, nem is baj. A kipörgésgátló és menetstabilizáló mellett rajtautomatika is van. Ennek bevetésével kevesebb, mint 3 másodperc alatt képes százra gyorsítani. Végsebességként 380 km/órát ad meg a cég, de csak normál módban. Sport üzemben a differenciálmű áttételének változtatásával 455 km/órát is elérhet az autó.

Nemcsak ezt az egyetlen szörnyet tervezi a német vállalat, de közleményük szerint már dolgoznak egy középmotoros modellen is. A VelociRaptor szintén 1200 lóerős lesz, de összkerékhajtású, azért nem lepődnénk meg, ha az meg a Lamborghini Reventónra hasonlítana.

Ha rendelni szeretne a Raptorból, siessen, mert az első hat darabot, amit a jövő évre terveznek, már eladták elővételben.