A Suzuki azt tervezi, hogy visszafogja Japánban az autómotorok gyártását, és a termelés egy részét külföldre helyezi át, mert az erős jen egyre inkább rontja a vállalat nyereségességét – írta szerdai számában az Asahi Shimbun.

A lap beszámolója szerint a Suzuki teljes egészében át akarja szervezni a belföldi termelést, és már meglévő tengerentúli érdekeltségeihez – többek között a magyarországi gyárba – telepíthet motor- és alkatrészgyártást.

A japán exportőröket igen hátrányosan érinti a jennek az utóbbi időben tapasztalt erősödése, és egyre több vállalat módosítja korábbi belföldi gyártási terveit.

A Suzuki esztergomi gyárában 3900-an dolgoznak, de ehhez a beszállítóknál további huszonötezer munkahely kapcsolódik. 2008-ban több mint 260 ezer autó készült a magyar üzemben, a válság nyomán viszont az idei tervekben már 170 ezer autó szerepel.

Nem a Suzuki az egyetlen, amely hazánkban terjeszkedik, 2012-re készül el az új Mercedes-gyár Kecskeméten, emellett az Audi is bővíti győri, az Opel pedig szentgotthárdi gyárát.

Forrás: MTI