Az elmúlt négy évtizedben legkevesebb 459 embert öltek meg az amerikai autópályák mentén, a tettesek az FBI feltételezése szerint a legtöbb esetben sorozatgyilkosok – közölte kedden az USA Today című napilap.

A kamionosok között vannak elkövetők

A kamionosok között vannak elkövetők

A kamionosok között vannak elkövetők


Az 50 szövetségi állam közül 48-ból jelentettek legalább egy ilyen esetet, csak Észak-Dakota és Hawaii maradt ki a gyilkos szórásból. A gyászos statisztikában a listavezető Texas 38 halottal, majd Kalifornia következik 37 és Florida 33 áldozattal. A statisztikában előkelő helyet foglal el Tennessee (22), Pennsylvania (22), Oklahoma (20) és Ohio (20).

Az FBI nem tudja pontosan, hogy hány ember lehet felelős a bűntettekért, de mintegy 200 embert gyanúsítottak meg azokkal kapcsolatban. Az elkövetők zöme kamionsofőr, az áldozatok többsége (234) pedig prostituált. A szövetségi bűnüldözőknek eddig mindössze 10 tettes kézre kerítésében sikerült segítenie a helyi rendőrségeknek. A letartóztatott elkövetők a feltételezések szerint mintegy 30 ember haláláért felelősek.

A megoldatlan ügyek száma több százra tehető és egyre növekszik. Az amerikai hatóságok nem minden, az autóutak mellett elkövetett emberölést írnak a sorozatgyilkosok rovására. A kép valamelyest azután kezdett el tisztulni, hogy az FBI tavaly meghirdette az autópályák mentén elkövetett gyilkosságok megoldását célzó programját, amely nyomán a helyi hatóságok elkezdtek adatokat szolgáltatni a központi nyilvántartás számára.

Az FBI ugyanakkor nem hozza nyilvánosságra az eltűnt személyek nevét, ami megnehezíti a családtagok számára eltűnt rokonaik felkutatását – írta az amerikai lap. Mintegy 130 áldozatról semmit sem tudtak a hatóságok és több, mint 80 esetben gazdátlan maradványokat és testrészeket találtak.

Az FBI szakértői szerint az átlagos autóst az amerikai autópályákon nem fenyegeti nagyobb veszély, mint máshol. Az áldozatok jó része ugyanis valamilyen törvénytelen tevékenységben (prostitúcióban, kábítószer-kereskedelemben, bandák közötti leszámolásban) érintett.

Forrás: MTI