2463 kilométer tankolás nélkül, a Volkswagen Passat BlueMotion ezzel a teljesítménnyel kerül a Guinness Rekordok könyvébe. A Gavin Conway, a Sunday Times brit napilap újságírója által hajtott autó ugyanis az eddigi leghosszabb utat tette meg, amit sorozatgyártású kocsi egy tanknyi üzemanyaggal eddig képes volt.  

A Passat takarékos változata 77,25 liter üzemanyagot égetett el, vagyis az átlagfogyasztás mindössze 3,13 liter száz kilométerre vetítve. Ez jócskán alulmúlja a gyár által megadott 4,4 literes átlagos értéket.  A franciaországi autópályákon teljesített és hitelesített rekord persze azért közel sem nevezhető hétköznapi autózásnak, miután 72 km/órás átlagsebességgel teljesítette a VW a távot.

A múlt héten, a Párizsi Autószalonon bemutatkozott az új Volkswagen Passat, de az új csúcsot elérő kocsi még az előző sorozatból való. Ebben 1,6 literes TDI motor van, amellyel 12,5 másodperc alatt gyorsul százra a szedán, a végsebessége 193 km/óra.

Az alacsony fogyasztás nemcsak a többi 1,6-oshoz képest eltérő motorvezérléssel ellátott motornak, de hosszabb áttételű sebességváltónak, a start&stop rendszernek, az aerodinamikailag optimalizált karosszériának, a speciális felniknek és gumiknak, valamint a fékenergia-regenerációnak is köszönhető.