Idén kezdte meg az Aston Martin a négyajtós Rapide típus forgalmazását, amely jelentős váltást jelent a brit márkánál, hiszen az utóbbi időben csak kétajtós sportmodellekre szorítkozott. A brit Autoexpress információi szerint viszont nem elégszik meg a gyár, és egy újabb szedánt készül piacra dobni. Az új autó Lagonda néven futna.

Hátul két utasnak alakítanak ki helyet

Hátul két utasnak alakítanak ki helyet

Hátul két utasnak alakítanak ki helyet


Az eredetileg 1906-ban, az amerikai Wilbur Gunn által alapított márka 1947-ben került a brit gyártóhoz, azután, hogy számos, a Lagonda által gyártott hathengeres motort kipróbáltak az Aston Martin-modellekben. Az utolsó Lagondát 1976-től 1989-ig gyártották. Ebből a típusból 13 év alatt mindössze 645 darab készült. Valami hasonlóan kiemelkedő különlegesség készül most is.

Elvben a Lagonda nem egy újabb Aston Martin típus lenne, hanem egy önálló karakter, egy önálló márka. Ennek megfelelően nem is az Aston Martinokon megszokott formajegyekből rajzolnák az autót, hanem önálló arculata lenne. A tavaly tavasszal bemutatott Lagonda tanulmány formái adnák az alapot, de míg az egy szabadidő-autó benyomását keltette, a sorozatgyártású kocsi valóban limuzin lesz.

Bár a Rapide padlólemezére építenék, annál nagyobb méretű lesz a kocsi és nyújtanak a tengelytávolságon is. A Lagondának ugyanis sofőrös autóként is helyt kell állnia, így a hátul ülők kényelme kiemelt fontosságú. Sőt, az egész autó habitusa a kényelemről, a luxusról szól majd, jóval kevésbé sportos beállítású lesz, mint az Aston Martin többi típusa. Természetesen a legmodernebb elektronikai és kényelmi megoldások várják majd a vevőket.

A Lagonda orrába az Aston Martin V12-es motorja kerül, de a Rapide-nál is erősebb, minimum 500 lóerős kivitelben. Nem tisztán benzinmotor mozgatja majd, hanem benzin-elektromos hibrid hajtómű kerül bele. A menetdinamikára nem lesz panasz, 5 másodperc alatti sprintidő és 300 km/óra feletti végsebesség várható.

Egyelőre még a fejlesztések legelején járnak, a sorozatgyártású autó megjelenésére még éveket kell várni, 2014-es bemutatás valószínű.