Nemcsak összeszerelő üzem, hanem teljes gyártóbázis lesz

Nemcsak összeszerelő üzem, hanem teljes gyártóbázis lesz

Nemcsak összeszerelő üzem, hanem teljes gyártóbázis lesz


Az Audi mintegy 900 millió euró (252 milliárd forint) beruházással bővíti győri üzemét. A 2013-ra megvalósuló gyárfejlesztés közvetlenül 1800 munkahelyet hoz létre – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök és Rupert Stadler, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke csütörtökön Budapesten.

Ezzel a győri telephelye is kiveszi a részét az Audi növekedési terveiből, amely szerint 2015-ig a 1,5 milliós éves értékesítési darabszámmal a legsikeresebb prémium járműgyártóvá szeretne válni.

A gyárbővítés érdekében az Audi Hungaria nyáron vásárolt egy, a gyár közvetlen közelében lévő mintegy 200 hektáros területet a magyar kormánytól. A földterület 23 millió eurós (6,5 milliárd forint) vételára mellett a vállalat 2013 végéig mintegy 900 millió euró (252 milliárd forint) beruházást valósít meg a járműgyártás bővítésével.

A termelés bővítésének megvalósítását követően az Audi 1800 új munkahelyet hoz létre, így a régióban a vállalat törzsállományát, a beszállítókat és a szolgáltatókat is beleértve több mint 15 000 embernek biztosít megélhetést.

Marad az A3 Cabriolet és mellé jön még egy típus

Marad az A3 Cabriolet és mellé jön még egy típus

Marad az A3 Cabriolet és mellé jön még egy típus


Míg a jelenleg Győrben összeszerelt járműmodellek karosszériája Ingolstadtban készül és vasúton érkezik Magyarországra, a jövőben a vállalat a teljes gyártási folyamatot maga végzi, a karosszériagyártástól a fényezésen át egészen az összeszerelésig.

2013-tól Győrben évente 125 000 autó gördül majd le a gyártósorról, közöttük Audi TT Coupé, Roadster, A3 Cabriolet, valamint az A3 egy további változata. A pletykák szerint ez egy szedán lesz. Az új gyárban már nem a jelenlegi TT, hanem a következő generáció készülhet, hiszen a mostani, amelyet 2006-ban mutattak be, az új üzem megnyitásakor adja át helyét az Audi kínálatában.

Tavaly Győrben 1,384 millió motort gyártottak, szemben a 2008-as 1,9 millióval. Személyautóból 2008-ban 60,4 ezer autó készült a gyárban, tavaly ez a szám csak 32,6 ezer volt. Idén viszont ismét jelentősen nőtt mindkét részlegen a termelés.

Az Audi Hungaria 1993-ban alakult. Azóta a vállalat a VW-konszern motorjainak gyártásával szerzett nevet magának. 1998 óta a győri vállalat gyártócsarnokában járművek is készülnek, jelenleg itt szerelik össze az
Audi TT Coupé, TT Roadster és A3 Cabriolet modelleket.

Ezzel a bővítéssel három autógyár lesz hazánkban, hiszen a Suzuki mellett 2012-ben kezdi meg termelését Kecskeméten a Mercedes. Ezen túlmenően az Opel és az Allison is komoly fejlesztésbe kezd, előbbi motor-, utóbbi sebességváltógyárát bővíti.