Új sebességváltógyár épül hazánkban 2 Új sebességváltógyárat épít a jövő év közepéig a szentgotthárdi ipari parkban az Allison Transmission Ltd. – tájékoztatta az MTI-t kedden Viniczay Tibor, Szentgotthárd polgármestere, aki – az ipari park önkormányzati tulajdonosaként – már aláírta az erről szóló szerződést a cég vezetőivel.

Az Allison továbbra is automata sebességváltókat gyárt majd a Rába-parti városban, de éppen a kedden bejelentett motorgyárbővítésnek helyet biztosítva kiköltözik az Opel-gyár területéről az ipari park egy másik, most megvásárolt 12 hektáros területére – mondta a polgármester.

Hozzáfűzte: az Allison egy új, korszerű terméket kíván a piacra dobni, várhatóan ennek gyártását és tesztelését végzik majd az új gyártócsarnokban. A tervek szerint évi 3000-4000 automata váltóművet gyárt majd az új létesítményben.

Viniczay Tibor elmondta: az amerikai központú multinacionális cég egy második lépcsős fejlesztésen is gondolkodik Szentgotthárdon, de ennek részleteit csak jövőre hozzák majd nyilvánosságra. A polgármester reményét fejezte ki, hogy a cég a kutatás-fejlesztés egy részét is Szentgotthárdra telepíti majd, ez ugyanis legalább 15 évre garanciát jelentene arra, hogy az új termék ebben a gyártóüzemben készülhet.

Az Allison Transmission Ltd. tizenkét éve építette meg sebességváltógyárát Szentgotthárdon, tíz éve folyamatos a termelés. A cég 2007-ben vált le a General Motorsról, de továbbra is szoros együttműködésben dolgozik vele. Elsősorban autóbuszokhoz, teherautókhoz, speciális járművekhez gyártanak váltókat.

Forrás: MTI