Egyre több a szabálytalanság a közutakon közlekedő járműveknél – közölte a Nemzeti Közlekedési Hatóság, miután összegezte egy háromnapos országos közúti ellenőrzés tapasztalatait.

A hatóság szeptemberben 7-9 között kiemelten vizsgálta a veszélyes árut szállító járműveket, azok dokumentumait, a vonatkozó előírások betartását. Ellenőrizték továbbá a tachográf használatára kötelezett járművek vezetőire érvényben lévő szabályok megtartását, illetve a járművek közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi állapotát.


Az NKH közlése szerint összesen 3571, döntő többségükben belföldi áruszállító gépjárművet, illetve járműszerelvényt vizsgáltak meg. A menetíró korongok (tachográf) ellenőrzése során csak hét esetben találtak szabálytalanságot a hatóság munkatársai, így a korábbi évekhez képest itt pozitív változást tapasztaltak.

Megállapították azt is, hogy a hazai járművek karbantartási szintje még mindig alacsony, míg az ellenőrzött külföldi járműveknél nem fedeztek fel hibát a szakemberek. Ugyancsak nem találtak hiányosságot a külföldi járművek környezetvédelmi ellenőrzésekor sem.

Mivel a hazai járművek műszaki és közlekedésbiztonsági állapota nem javult, a szállítók fokozottabb ellenőrzésére lehet számítani a jövőben – írta közleményében a hatóság. A vizsgált gépjárművek közül kilencvenkilencet rendeltek be műszaki vizsgára, ez a szám a tavalyinál hússzal, míg a 2008-asnál negyvenhárommal több.

A hatóság közölte azt is, hogy a műszaki-közlekedésbiztonsági szempontok alapján vizsgált mintegy négyezer tehergépkocsi és vontatmány 40 százalékánál tapasztaltak valamilyen műszaki hiányosságot, azonban a pihenőidő kikényszerítésére mindössze két belföldi és egy külföldi jármű esetében volt szükség.

Növekszik a jogsértések száma a veszélyes árut szállító járműveknél is – közölte a NKH, ezért e területen is nagyobb odafigyelés várható a jövőben. A mostani ellenőrzések alkalmával a 128 veszélyes árut szállító jármű közül hét belföldi és egy külföldi fuvarozó ellen kellett eljárást kezdeményezni, az elmúlt két év egy-egy szabálytalanságához képest.

Forrás: MTI