Kimi Räikkönen a Japán-rali első három napján hibátlanul autózott. A 2007-es Forma-1-es világbajnok egyenletesen teljesített, szombaton az összes szakaszon hozta a nyolcadik időt, kivéve egy alkalommal, ott hatodik lett. “Szombat az egyik legjobb napunk volt, mióta murván versenyzünk és mindig jobbak és jobbak leszünk” – értékelt Kaj Lindström, a finn navigátora.

“Az első kör mindig nehéz volt, mert nem teszteltünk Japán előtt, de délutánra sokat javult a helyzet. Egyes szakaszok meglehetősen szűk nyomvonalúak, de nem volt olyan rossz, mint előtte gondoltam” – mesélt a versenyről Räikkönen.


Vasárnap azonban porszem került a gépezetbe, az első szakasz felénél minden elromlott. Kimi félrehallott egy utasítást. Az autó szélesen keresztbe csúszott, lefulladt és a csapat lerepült az útról. Az eset viszonylag lassú tempónál történt, a kocsi sértetlen maradt, de nem tudtak kijönni az árokból. Game over.

“Azután, hogy olyan hosszan hibamentesen mentünk, nagyon csalódott vagyok, hogy egy ilyen apró hiba miatt kiestünk” – mondta Räikkönen. “Egyszerűen csak nem értettem jól az utasítást, így egy kicsit túl gyorsak voltunk abban a kanyarban. Próbáltam az úton tartani, de semmit sem tehettem, kicsúsztunk. Ha lett volna néhány néző, nem jelentett volna gondot visszajutni az útra, de ez egy olyan helyen történt, ahol senki sem volt.”

“Nem ezt érdemeltük, senki nem hibázott” – értékelt Kaj Lindström. “Sok minden történik egy raliautóban, szóval elég könnyű félreérteni az itinert, az pedig egy trükkös hely volt. Szerencsétlenek voltunk, ha lettek volna nézők, simán folytathattuk volna.”

Räikkönen árokban végezte a Japán-ralin – videó 1

Nem ez volt az egyetlen balesete Räikkönennek Japánban, még a versenyt megelőző közös teszten összetörte a Citroënt, amikor eltalált egy betonkockát.

Októberben a rali-világbajnokság két aszfaltos versennyel folytatódik, előbb Franciaországban, majd Spanyolországban száguld a mezőny. Räikkönen azokon otthonosabban mozog majd, az eredmény várhatóan tükrözi ezt.