Egyes becslések szerint akár százezrekkel is többet fizethetnek ősztől azok, akik autót vesznek, de nem elég körültekintően választanak kereskedést.


Egy új jogszabály miatt lesznek olyan autókereskedések, amelyeknél nem lehet majd többféle hitelkonstrukció közül választani. Az új szabályozás értelmében október elsejétől csak azok a kereskedések szerződhetnek több bankkal is, amelyek hivatalosan hitelközvetítővé válnak – olvasható a több mint 800 autókereskedéssel kapcsolatban álló CLB-Hitelinfo Kft. előrejelzésében.

A cég szerint a forgalmazók többsége egyetlen bankkal áll majd kapcsolatban, vagyis nem tud többféle pénzügyi konstrukciót kínálni vevőinek, mint ahogy azt eddig tehette. A független hitelközvetítői rendszerbe való bekerülés ugyanis évente milliós nagyságrendű pluszköltséggel jár az autókereskedők számára, ráadásul felsőfokú iskolai végzettséghez is kötött, ezért az amúgy is nehéz helyzetben lévő szektor tagjai nem tudják, vagy nem is akarják teljesíteni a feltételeket.


Ezért aztán minden autóvásárlónak azt tanácsolják, kérdezzen rá a kereskedőnél, hogy egy vagy több bank ajánlatát közvetíti-e. Egy ajánlatról nem feltétlenül igaz, hogy az a legkedvezőbb, többmilliós hitel felvételekor pedig jelentős anyagi hátrányt okozhat egy drágább konstrukció.

A pénzügyi felügyelet várhatóan súlyosan büntetni fogja azokat, illetve finanszírozó partnereiket, ahol nem adnak teljes körű felvilágosítást az ügyfeleknek. Vagyis a kereskedőnek tájékoztatást kell adnia, hogy lehet ennél kedvezőbb hitelkonstrukció is a piacon. Látható, hogy az új szabály az autóvásárlók érdekeit nézni, hiszen a jövőben képzett szakembernek kell segítenie a legjobb konstrukció megtalálásában.

Egy közelmúltban tartott szakmai konferencián 150 autókereskedő egybehangzóan úgy vélekedett, a kereskedők és a vásárlók számára is független közvetítők bevonása lenne a legjobb megoldás. Az ilyen konstrukció lényege szerint a kereskedők egy hitelközvetítésre jogosult cég alvállalkozóiként működnének, s így megtarthatnák, sőt szélesíthetnék a hitelkonstrukciós választékot is.