Vlagyimir Putyin, Oroszország miniszterelnöke a napokban meglátogatta a habarovszki térséget, ahol felavatta az újonnan épült Csita-Habarovszk autóutat. A szeptemberben megnyíló út nagy jelentőségű, mivel így teljes hosszában autóút köti össze Oroszország keleti és nyugati részét.

A most elkészült 2146 kilométer hosszú szakasz jelentősen javíthatja a keleti térség fejlődését, többek között Oroszország új, 2016-ra elkészülő űrbázisa is az út mellé épül. Ezzel ugyanakkor létrejött a világ leghosszabb autóútja: a Szentpétervártól Moszkván át a Vlagyivosztokig tartó út teljes hossza meghaladja a 10 ezer kilométert.

Már csak napok vannak hátra az autóút megnyitásáig, így Vlagyimir Putyin maga utazott a helyszínre, hogy kipróbálja az utat. Az elnök egy sárga Lada Kalinát vezetve autózik, a Mercedes és Toyota terepjáróban utazó kommandósok mellett újságírók is elkísérik, akikkel autózás közben beszélget. 

A Kalina Sportban 1,6-os, 125 lóerős motor van, amely viszonylag sportos mozgásra bírja a kisautót, mely 9,5 másodperc alatt gyorsul százra. Végsebessége 195 km/óra.

Putyin a Kalinában: