Oroszország egyebek mellett a gépjárművekre kiszabott vám emelésével ösztönözni fogja, hogy a külföldi autógyárak Oroszországban nyissanak üzemeket – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz kormányfő a Rosszija 24 televíziónak nyilatkozva hétfőn.

Hangsúlyozta, hogy ez hosszabb távra szóló elképzelés: előbb a használt, majd később az új autók behozatali vámját emelik majd, s ennek nincs akadálya, mert Oroszország nem tagja a Kereskedelmi Világszervezetnek (WTO).

Ugyanakkor jelezte, hogy nem akarják aláásni a külföldi autógyárak oroszországi forgalmát, hanem arra számítanak, hogy azok az országon belül alapítanak termelőüzemeket úgy, hogy közben fokozatosan átadják a technológiákat, növelik a termelékenységet és javítják az orosz szakemberek képzettségét.

A kormányfő hozzátette, hogy Moszkva ezt már évek óta javasolja partnereinek, s nem fogja engedni, hogy a külföldi cégek kifutott termékeiket hozzák ide, de megérti, hogy mindez nem megy egyik pillanatról a másikra.

A kormányfő, aki úton van Habarovszkból Csitába, a 2146 kilométeres utat egy kis Lada Kalina volánjánál teszi meg számos terepjáró kíséretében, s útközben nyilatkozik újságíróknak.

Forrás: MTI