Januárban a Detroiti Autószalonon leplezte le az új Focust a Ford. Az autó egyelőre még nem kapható, a sorozatgyártású modellek ősszel a Párizsi Autószalonon állnak a nagyközönség elé.

A hagyományos ötajtós és kombi modell mellett azonban ott lesz az új sportváltozat is. Az ST nem tanulmányként, hanem valós autóként kelleti magát, bár a megvásárlására legalább fél évet várni kell.

A jelenlegi ST, illetve RS modellekben használt 2,5 literes, öthengeres motor helyett az új fejlesztésű 2,0 literes EcoBoost SCTi motort alkalmazzák majd. A felfrissült Mondeóban is használt motor a Focusban várhatóan 250 lóerőt teljesít majd, 25 lóerőt ráígérve a jelenlegi variánsra.

Ezzel nagyjából 6,5 másodperc alatt gyorsul száz km/órára az új sport-Focus, végsebessége pedig megközelítheti a 240 km/órát. Érdekesség, hogy nemcsak a ferdehátúból lehet sportmodell, hanem az elsőgenerációs Focushoz hasonlóan a kombiból is.

Ez persze még csak az egyszerűbb sportmodell lesz, a Focus RS nagyjából 2015 körül kerülhet piacra, ott a motor továbbfejlesztésével 320 lóerőt kínálnak a vevőknek.